• Innovació
  • Els reptes de l’ecosistema emprenedor a Catalunya

Els reptes de l’ecosistema emprenedor a Catalunya

L’informe GEM acredita un lideratge estatal de Barcelona i la resta del territori català, però a la vegada certifica la manca de referents pel talent emergent

Imatge d'uns joves en un espai tecnològic | Ajuntament de Barcelona
Imatge d'uns joves en un espai tecnològic | Ajuntament de Barcelona
Barcelona
09 de Novembre de 2022
Act. 09 de Novembre de 2022

Catalunya lidera la Taxa d’Activitat Emprenedora (TEA) a l’Estat amb un 7,2%, per davant de la Comunitat de Madrid. Aquesta és una de les principals conclusions de l’Informe GEM Catalunya 2021-2022 que s’ha presentat aquest matí a les instal·lacions de Fira de Barcelona, en el marc del BizBarcelona i el Saló de l’Ocupació

 

El certamen ha obert portes, fins demà dijous, amb una previsió de visitants de 10.000 persones. Més enllà d’una determinada sortida laboral, les administracions i empreses presents al Saló han organitzat els seus punts informatius amb la voluntat de captar l’atenció de la persona que vol un canvi de rumb. 

A la cua d’accés al recinte s’escoltaven converses de joves amb desig de trobar una ocupació més pràctica i allunyada de la formació convencional a les aules o bé persones de la franja 30-50 anys que la digitalització els hi ha representat (directament o indirectament) un punt d’inflexió en la seva vida professional. 

 
WhatsApp Image 2022 11 09 at 13.39.25
Imatge del recinte de Fira de Barcelona | Aleix Ramirez

Manca de models de referència 

Retornant a l’estudi vinculat a l’activitat emprenedora, malgrat el lideratge de Catalunya, les dades també descriuen la manca de models de referència. “El prestigi social de l’emprenedor és baix”, apunta Carlos Guilarte, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador de l’informe. El 31% de la població catalana detecta oportunitats de negoci, lluny del 55% del conjunt del continent europeu. En aquest sentit, l’estudi detecta que un 3,8% de les persones en edat adulta (18-64 anys) emprenen un negoci.

Guilarte (UAB): "El prestigi social de l'emprenedor és baix"

Un altre aspecte a tenir en compte són els diners necessaris per crear activitat a Catalunya. L’any 2021, de mitjana, la xifra era de 116.638 euros. En un 60%, els recursos procedeixen d’estalvis personals i el percentatge restant es divideix en ajudes de les administracions públiques i aportacions d’amics o familiars. “Necessitem majors beneficis fiscals”, ha reclamat Guilarte. 

La dona retalla distàncies 

El 54% de l’activitat emprenedora és impulsada per homes i el 46% per dones. El talent femení retalla distàncies, lleugerament, amb el balanç 56-44% de l’any 2019. Tot i haver superat l’etapa més crítica de la pandèmia, l’informe dibuixa com la COVID-19 ha frenat molts projectes. “Abans de la pandèmia, els emprenedors de 18 a 34 anys representaven un 11,1% de tot el segment i ara parlem d’un 5,5%”, afirma el professor universitari. 

El full de ruta per reforçar el sistema català passa, segons el criteri de Carlos Guilarte, per més formació i “millorar la pedrera d’emprenedors”. L’autor de l’estudi recorda com el 59% dels emprenedors a Catalunya tenen formació de grau o postgrau, fet que va “molt lligat” a l’augment de la TEA. 

La recepta de la Generalitat

“El món no s’ataca amb 5-10 treballadors”, amb aquesta contundència s’ha expressat Lluís Juncà a l’hora de valor l’encaix de les startups catalanes a l’escenari internacional. El director general d’Innovació i Emprenedoria de la Generalitat es mostra orgullós de “com les iniciatives d’aquí desenvolupen idees a l’alçada dels grans ecosistemes internacionals, però no tenen el mateix accés al finançament ni al nombre de treballadors”. Sense deixar aquest aspecte, Juncà creu que des d’un bon principi, una iniciativa emergent ha de ser pensada “a escala global i amb la dea de crear una empresa gran”. 

Juncà: "El món no s'ataca amb 5-10 treballadors"

926515014020722
Imatge d'arxiu de Lluís Juncà | Generalitat