• Innovació
  • El ganxo automàtic per a grues més innovador és català

El ganxo automàtic per a grues més innovador és català

El projecte d'Elebia Autohooks suposarà una inversió de 872.283 euros i es preveu que arribi a generar 3,5 milions d'euros el 2019

El ganxo enganxa i desenganxa la càrrega a distància
El ganxo enganxa i desenganxa la càrrega a distància
Redacció
17 de Febrer de 2016
L'empresa Elebia Autohooks, el Centre de Disseny d'Equips Industrials (CDEI-UPC) i el centre tecnològic Eurecat-CTM, juntament amb el centre MCIA, col·laboren en el desenvolupament del ganxo automàtic per a grues més innovador del mercat, mitjançant un projecte d'R D al qual dedicaran una inversió de 872.283 euros i que està previst que arribi a generar 3,5 milions d'euros el 2019.

Les estadístiques d'accidents relacionats amb la manipulació de càrregues suspeses mostren que la mortalitat i els accidents greus s'han mantingut en nivells elevats al llarg dels últims anys. Entre les causes més habituals d'accident destaquen les ruptures de sistemes d'amarrament com eslingues, que poden provocar la caiguda d'objectes de grues.

Per millorar els processos i reduir l'accidentalitat, Elebia Autohooks ha patentat un ganxo que enganxa i desenganxa la càrrega a distància, mitjançant un sistema automàtic motoritzat. Amb la finalitat d'avançar en les millores, Elebia ha plantejat el desenvolupament i la implantació d'un sistema de gestió d'informació per al control de seguretat i la traçabilitat en aplicacions de manipulació de càrregues suspeses.

La supervisió es realitzarà identificant els elements d'amarrament mitjançant tags RFID i calculant la càrrega suportada en cada operació. La informació de cada operació es transmetrà mitjançant el núvol a un sistema de gestió centralitzat, que mitjançant algoritmes d'intel·ligència artificial determina l'estat dels elements d'amarrament i la traçabilitat de les càrregues.



L'objectiu és superar les limitacions tècniques associades tant al sistema de gestió d'informació com al sistema mecànic del producte, que ha d'operar en un ambient mecànic caracteritzat per l'escàs marge de maniobrabilitat i ser compatible amb el sistema de lectura dels tags RFID.

Un equip es prepara per gestionar-ho
A fi de garantir l'èxit tècnic del projecte, Elebia, el Centre de Desenvolupament d'Equips Industrials i el centre Tecnio Eurecat-CTM en col·laboració amb el centre MCIA han format un consorci, el qual ha començat a crear un equip de tècnics i investigadors amb una àmplia experiència en sistemes de manteniment intel·ligent.

Aquest equip tècnic treballarà en la definició i en el disseny conceptual del sistema d'informació i en l'anàlisi i el desenvolupament del mòdul de comunicació, del sistema mecànic i del mòdul de gestió de la informació, així com en la integració i la validació del prototip.