
Els videojocs han trencat la barrera de la imaginació. Amb ells, un usuari es pot convertir en aventurer, detectiu, lluitador de boxa, esportista i, fins i tot, entrenador. Això ha permès apaivagar el cuc de molts, de grans i de petits, però per a molts no és suficient. I, en aquest cas, Míster vol convertir-se en el referent de la nova generació de jocs, coneguda com a fantasy league, per fer que l'usuari se senti com un entrenador de debò en una lliga real.
Míster és el producte creat per la startup catalana 3 Match Games, cofundada per Marc Cercós –ideòleg amb Pau Garcia-Milà d'EyeOs-, Miguel Ángel Ruiz i Michael Guimet. Un joc que, després de 10 mesos de recorregut al mercat, ja ha aplegat més de 100.000 usuaris. El seu objectiu és convertir-se en el joc predilecte dels amants del futbol, i amb aquest somni participen en la segona edició de Menorca Millennials per captar inversors.
Jugar a la vida real
La idea original prové dels Estats Units, concretament, de l'experiència viscuda per Cercós en el temps que va passar a San Francisco: "Allà estaven molt de moda fa tres anys, i encara ho està, el concepte delfantasy league. Són uns jocs on els usuaris són entrenadors i creen equips per jugar contra amics i altres jugadors per guanyar premis i diners en metàl·lic". Però el més destacat del model és que no es guanya o es perd només segons el que es fa a la partida virtual, sinó que la posició al rànquing i guanyar o no algun premi dependrà del que faci l'equip a la vida real.
Als EUA, la indústria d'aquests nous videojocs està valorada en més de 3,6 bilions de dòlars, però a Europa encara no s'ha viscut aquesta explosió i Míster ho vol aprofitar. "Quan vaig tornar a Barcelona, vaig veure que els meus amics jugaven a una cosa similar sense diners, basat en la Lliga espanyola, i que era molt bàsic", recorda Cercós. La mecànica de funcionament era igual, i el joc tenia bona rebuda, pel que l'emprenedor va veure l'oportunitat de traslladar cap aquí aquest model.
La idea es va començar a gestar cap a finals del 2014. "El primer va ser buscar el meu primer soci, en Miguel Ángel, que és de Sevilla", relata Cercós, "ell tenia la web Comuniazo.com, basada en un joc dels anys 90 sobre futbol, que tenia força trànsit i li vaig proposar tirar endavant el projecte conjuntament". La pàgina web havia aconseguit aplegar una comunitat de prop de milions de gamers mensuals i això suposava un gruix d'usuaris més que sucós per atraure'ls cap al nou videojoc que el català tenia al cap. A més a més, Ruiz podia aportar un coneixement en programació que ell no tenia.
Créixer amb uns recursos minsos
Ara mateix, Míster és un joc sense premis ni diners perquè es troba en fase de creixement i captació de nous usuaris. Per això, en ser preguntat per la facturació, el cofundador parla d'una xifra "petita, però suficient per mantenir una estructura mínima".
Fins al moment han crescut seguint el model bootstraping – emprendre amb pocs recursos o amb el capital mínim – per veure fins a on podien arribar sense ajuda externa. "Vam intentar buscar inversió a l'inici, però vam veure que el producte encara no tenia prou interès i que, al ser els primers mesos, era millor enfocar els recursos a créixer i monetitzar per nosaltres mateixos", detalla Cercós, qui no dubta a afegir que en aquest temps han aconseguit pagar els sous de l'equip i destinar una partida a màrqueting.
Ara, amb la participació a Menorca Millennials, volen impulsar el seu creixement i aprofitar l'estiu i l'arrencada de la nova temporada per créixer el doble: "La valoració de la nostra empresa és òptima i creiem que és una bona oportunitat per trobar inversors". I si la resposta torna a ser negativa? "Seguirem en la línia del bootstrapping per veure fins a on podem créixer per nosaltres mateixos", respon amb contundència.
Estan segurs de la qualitat del seu producte, pel que tampoc els fa por la competència. Ni Comunio, el joc original alemany que va inspirar la web de Comuniazo.com, ni als nous videojocs que han sorgit al mateix temps que Míster per treure rendiment a aquesta oportunitat de negoci. "A diferència d'ells, nosaltres volem acabar donant premis i diners als jugadors com es fa als Estats Units. I, a més, som més petits que ells però som els que millor valoració tenen per part de l'usuari", afegeix Cercós, qui repeteix que el seu és un "producte de qualitat i millor que els altres".
Les virtuts de les startups
Aquest emprenedor català ha construït una carrera professional fonamentada sempre amb l'experiència de crear nous negocis i format part d'startups. Va ser co-fundador d'eyeOS i Archy, va treballar i col·laborar a Wuaki.tv, Fever i Bily i ara ha tornat a emprendre amb 3 Match Games.
Per ell, el fet d'haver format part sempre d'equips joves li ha donat un bagatge que avui pot aplicar als seus projectes: "Quan estàs en una startup, coneixes totes les àrees de negoci, toques totes les branques i desenvolupes habilitats per afrontar qualsevol repte". Tot un coneixement i experiència que està posant en pràctica en la creació de Míster i que li permeten fer front les traves amb una altra actitud. "Has vist més problemes i pots solucionar tot el que va sorgint. Hi ha moltes coses superades que he après en fases anteriors i d'errors ja comesos", afegeix.
Però optar per empreses de nova creació té també el seu risc, ho sap i ho accepta: "Sóc una persona que necessito sentir-me molt motivada pel que faig. No puc estar en una empresa que no m'apassiona i no m'aporta prou. Jo sóc dissenyador de producte en el fons, tot i que faig moltes coses. I gaudeixo fent disseny de productes i fent-los madurar, i això només dura els primers anys. Quan s'ha superat aquesta fase, prefereixo marxar i fer una cosa nova".