Els millors ous de Pasqua digitals

VIA Empresa recull alguns dels més curiosos Easter Eggs, les petites 'sorpreses' que els progamadors amaguen en aplicacions i videojocs

En aquests dies de Setmana Santa, és tradició que els padrins regalin una mona o un ou de Pasqua. Però, com que aquesta no és una secció de gastronomia, ni us volem fer pujar el sucre excessivament, aquest cap de setmana us volem recomanar uns ous de Pasqua molt peculiars.

En tecnologia, el concepte Easter Egg –ou de Pasqua–, s'utilitza també per definir algunes capacitats ocultes en programes informàtics o videojocs que normalment els seus programadors han amagat en el codi com una petita broma cap als usuaris més espavilats.

Tot seguit, en repassem uns quants:

1. El joc dels xupa-xups d'Android
Recordeu el Flappy Bird? Aquell joc pràcticament impossible que va tenir un èxit espectacular i va desaparèixer de tot arreu en uns dies? Doncs si teniu un telèfon Android amb la versió 5 del sistema operatiu, en teniu un clon amagat.

N'hi ha prou amb què accedir a la pantalla d'ajustaments del dispositiu, a l'apartat "Informació de software" i prémer cinc cops on diu "Versió d'Android".

Tot seguit apareixerà una pilota en pantalla, que si la toquem, es convertirà en un xupa-xup. Aguanteu-hi el dit a sobre, i un clon del Flappy Bird apareixerà com per art de màgia.



2. Benvinguts humans!
El navegador Firefox disposa d'un comandament per accedir a funcions tècniques des de la barra d'adreces. Per exemple, escriure about:cache o about:plugins i polsar intro, mostren informació sobre complements o la memòria cau.

En canvi, si escrivim about:robots, el navegador ens mostrarà un missatge que, sota el títol "Klaatu barada nikto!", ens dona algunes lliçons sobre robots seguides d'un botó de "tornar-ho a intentar força entremaliat".

Si al contrari, escrivim about:mozilla –el nom de la fundació que desenvolupa Firefox– la pantalla es tenyirà de vermell i apareixerà una espècie de cita bíblica d'un suposat "llibre de Mozilla".

3. Breakout a Google Imatges
Aquells que ja tingueu una edat recordareu el mític joc Breakout d'Atari, on havíem de fer rebotar una pilota sobre una plataforma mòbil per trencar tots els blocs de la pantalla.

Si teniu ganes de reviure'l, podeu cercar "atari breakout" a Google, fer clic a l'enllaç "Imatges", i esperar un parell de segons... ja veureu quina sorpresa!


4. Distreure's si falla Internet
Fa unes setmanes, en aquesta mateixa secció vam parlar de la nomofòbia i altres problemes derivats de no tenir connexió a Internet.

Si feu servir Google Chrome i us quedeu sense connexió a la xarxa, veureu que en intentar accedir a una pàgina web apareix un simpàtic dinosaure que ens informa que no tenim connexió. Premeu la tecla espaiadora, i el missatge d'error es convertirà en un petit joc de plataformes!

I un petit bonus, si feu servir Chrome al vostre telèfon mòbil, poseu-lo en mode avió i proveu-ho, que també funciona!

5. Detalls al Mac
Els dissenyadors d'icones de Mac són autèntics artistes, ja que algunes guarden minúsculs secrets amagats. Per sort, el sistema operatiu d'Apple ens permet desvetllar aquestes sorpreses ampliant la mida dels arxius.

Algunes d'aquestes icones, malauradament ja no estan disponibles des de la darrera versió de Mac OS X, tot i això, repassem-les.

Editor de text
La icona del programa TextEdit mostrava un full escrit a mà. Si ens hi apropàvem prou, s'hi podia llegir "Here's to the crazy ones", la primera frase del mític anunci de la campanya "Think Different" d'Apple.



Keynote
El programa d'edició de presentacions d'Apple –competència de PowerPoint–, mostrava una diapositiva amb el títol "Q4 2008", suposadament amb informació dels resultats del quart trimestre de l'any 2008. Tot i això, ampliant-ne el contingut, el text corresponia a la lletra de "The Bitch of Living", de Spring Awakening.



8. Ordinadors en xarxa
Aquesta nota d'humor encara està present en la darrera versió de Mac OS X. Us haureu adonat que si navegueu pels ordinadors de la vostra xarxa local, el sistema els mostra amb una icona que correspon al model exacte de Mac.

Però amb els PCs... no fa exactament el mateix. En canvi, mostra una antiga pantalla de tub grogosa... amb el clàssic error de pantalla blava de Windows!



6. El Word escriu tot sol
Tot i que això no és exactament un ou de Pasqua, és una funcionalitat que molt poca gent coneix.

Si obriu un document de Word i escriviu el text "=rand(5,10)" i premeu intro, el popular programa d'escriptura ens generarà text automàtic corresponent als valors entre parèntesis. Podeu anar-los canviant per jugar amb la longitud de l'article.

7. El sentit de l'humor de Google
És conegut per tothom que a Google valoren positivament el sentit de l'humor dels seus enginyers. Només cal veure els Doodles diaris que guarneixen el logotip del cercador, molts cops plens d'interactivitat, per confirmar-ho. Tot i això, l'empresa de Mountain View, de vegades, amaga alguns petits secrets.

Per exemple, si cerqueu "blink tag", veureu com algunes paraules comencen a fer pampallugues. Google va voler retre homenatge –a la seva manera– al tag de programació.

Un altre exemple curiós és el que passa si cerquem la paraula "anagrama". En aquest cas, el conegudíssim "Volíeu dir..." de Google ens suggerirà "a magrana", un autèntic anagrama de la nostra cerca! Si ho fem la versió anglesa del motor de cerca, en escriure "anagram" ens proposarà "nag a ram".

Avui et destaquem
El més llegit