Quatre empreses catalanes en un projecte europeu de nanomedicina

Tecnio Nanomol, Nanomol Technologies, Leanbio i Grace Bio comencen la inicitiva Phoenix, que dura quatre anys i té un pressupost de 14,5 milions d'euros

Una investigadora al laboratori de Nanomol, una de les empreses que participa en el projecte europeu per accelerar fàrmacs basats en nanotecnologia | Cedida Una investigadora al laboratori de Nanomol, una de les empreses que participa en el projecte europeu per accelerar fàrmacs basats en nanotecnologia | Cedida

Quatre empreses catalanes participen a un projecte europeu per accelerar el desenvolupament de fàrmacs basats en nanotecnologia. Es tracta del grup Tecnio Nanomol, la spin-off Nanomol Technologies, Leanbio i Grace Bio, que han començat el període de quatre anys que dura la iniciativa. El projecte s'anomena Phoenix, té un pressupost de 14,5 milions d'euros i compta amb la participació d'11 entitats d'arreu d'Europa.

"Ja hi ha alguns exemples de nanomedicines al mercat en àmbits com el càncer, les malalties minoritàries o les infeccioses; el problema és la producció a gran escala", ha indicat Alba Córdoba, la directora de transferència tecnològica i desenvolupament de negoci de Nanomol Technologies. Així doncs, l'objectiu de Phoenix és crear una xarxa d’infraestructures que permeti escurçar el temps que passa entre la recerca al laboratori i les primeres etapes clíniques.  

Entre els beneficis que presenten els nanofàrmacs destaca que són més "dirigits i concrets, permeten disminuir la dosi i fer un alliberament més selectiu i controlat", ha explicat Córdoba. El grup Tecnio Nanomol posa a disposició del projecte el seu servei d'R+D. Leanbio, per la seva banda, s'ocuparà del desenvolupament i caracterització d'actius biològics, mentre que Grace Bio implementarà la producció farmacèutica d'actius biològics i Nanomol Technologies aportarà la tecnologia de nanoformulació DELOS i expertesa en la determinació de la mida de la partícula a escala nanoscòpica. 

Leanbio i Grace Bio són la primera organització de fabricació per contracte (CDMO) catalana de bioterapèutica. Es va activar l'any 2014 i fabrica proteïnes, anticossos, enzims i productes per a teràpies avançades. Nanomol Technologies va néixer l'any 2010 a partir del grup Tecnio Nanomol. Ofereix serveis avançats a la indústria farmacèutica, com el desenvolupament de nanomedicines, reformulacions i sistemes d'administració millorada de fàrmacs.

Més informació
Les startups de salut marquen una inversió rècord l'any de la covid-19
Catalunya lidera el projecte europeu Reset amb 15 empreses socials
Avui et destaquem
El més llegit