Energia neta 10 vegades més ràpid que la biomassa

Investigadors de la URV patenten un sistema que imita la fulla d’un arbre per absorbir C02 a alta velocitat i transformar-lo en biocombustible

Ricard Garcia-Valls amb el dispositiu que aconsegueix produir energia neta | ACN Ricard Garcia-Valls amb el dispositiu que aconsegueix produir energia neta | ACN

En el Dia Mundial de l'Eficiència Energètica és interessant conèixer noves propostes per fer del món un planeta més habitable. En aquesta ocasió arriba de Tarragona, on investigadors del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili han treballat sobre la funció de les plantes per crear energia neta. La seva proposta és un nou dispositiu que permet acumular el diòxid de carboni (CO2) per transformar-lo en biocombustible. Liderats per Ricard Garcia-Valls, del grup de recerca MEMTEC, han imitat el procés natural de la fotosíntesi i l’han millorat al laboratori.

Segons ha informat la Universitat, aquest sistema permetria augmentar de quatre a deu vegades més la capacitat d’acumulació de CO2 respecte a les fulles dels arbres, permetria obtenir un compost concret i la velocitat de producció d’energia seria, com a mínim, deu vegades més ràpid que la biomassa.

Aquesta línia de recerca no és nova, ja que en els darrers anys s’han fabricat diferents dispositius de captació de CO2. Però el prototip dissenyat a la URV aporta nous avantatges respecte al que hi havia fins ara: la velocitat en produir energia és superior a la mitjana dels productes que ja existeixen, la qual cosa permetrà optimitzar el procés de captació de CO2 i aconseguir més energia en menys temps.

Els investigadors ja han fabricat un prototip del dispositiu i n’han sol·licitat una patent, la qual té la titularitat compartida entre la URV i el Centre de Tecnologia Química (CTQ). Han rebut l’assessorament de la Unitat de Valorització i Comercialització de la URV en la protecció de la tecnologia. Actualment s’està treballant per optimitzar-lo i explotar-ne seu potencial.

Segons ha informat la URV, aquesta recerca pot ser d’utilitat en aplicacions que tindrien sortida al mercat, com a substituts en petit format de bateries solars, per exemple, o piles que es carregarien soles amb energia renovable per poder fer funcionar telèfons, ordinadors, tauletes i, fins i tot, cotxes i cases.

Més informació
Biomassa, l'oportunitat als boscos
Som Energia finança un projecte per pal·liar la pobresa energètica
X1 Wind, les ones del mar per crear energia
Avui et destaquem
El més llegit