• Innovació
  • Eurecat i CIUDEN crearan una planta de producció de metanol a partir d'hidrogen verd i CO₂

Eurecat i CIUDEN crearan una planta de producció de metanol a partir d'hidrogen verd i CO₂

Les instal·lacions poden generar metanol amb pureses superiors al 90%

Planta pilot de conversió de CO₂ d'Eurecat | Cedida
Planta pilot de conversió de CO₂ d'Eurecat | Cedida
Redacció VIA Empresa
06 de Maig de 2025

El centre tecnològic Eurecat i el Centre de Desenvolupament de Tecnologies de la Fundació Ciutat de l'Energia (CIUDEN) s'han aliat per dissenyar i desenvolupar una planta pilot de producció de metanol d'alta puresa a partir de l'ús d'hidrogen verd i diòxid de carboni (CO₂). El projecte té un pressupost conjunt de 964.000 euros i està finançat pel Pla de Recuperació, Transformació, i Resiliència (PRTR) del Govern d'Espanya amb fons del programa Next Generation de la Unió Europea.

 

La instal·lació pilot destaca per l'ús d'una nova generació de reactors de metanol, els quals apliquen una conversió millorada per adsorció selectiva (Sorption Enhanced en anglès) a través de l'ús de catalitzadors i sorbents. Aquesta tecnologia permet millorar les limitacions termodinàmiques que tenen els reactors convencionals i fer innecessàries els etapes posterior de purificació, ja que és capaç de produir directament 9 kg/h de metanol, amb una puresa superior al 90%.

"Aquesta planta pionera representa un avenç significatiu en la producció de metanol sostenible, ja que no sols utilitza fonts renovables per a la producció d'hidrogen, sinó que a més converteix un gas d'efecte hivernacle en un recurs valuós, contribuint a la lluita contra el canvi climàtic”, ha valorat el director tècnic de l'àrea d’R+D+i de CIUDEN, Alberto Gómez Barea. Per la seva banda, el responsable de la Línia de Captura i Conversió de CO₂ d'Eurecat, Aitor Gual, ha assegurat que “la planta demostradora està concebuda per ser modular, flexible i replicable en funció de les necessitats industrials específiques”.

 

El projecte comptarà amb tres fases. La primera d'elles la durà a terme als laboratoris d'Eurecat a Tarragona, tindrà una dotacióde 218.000 euros i se centrarà en la investigació desenvolupament de tecnologies químiques avançades. La següent etapa, amb un pressupost de 756.000 euros, consistirà en el subministrament i posada en marxa de la planta, en aquest cas des de la seu d'Eurecat a Amposta. Finament, l'etapa de verificació del funcionament en operació contínua en condicions reals d'operació industrial s'executarà des de les instal·lacions de CIUDEN a Cubillos del Sil (Lleó).