Quanta gent s'implica en un vaixell? hi ha compromís entre els integrants? |iStock
Quanta gent s'implica en un vaixell? hi ha compromís entre els integrants? |iStock

El futur busca mode de treballar

Un projecte social valencià repensa les organitzacions des de la referència de firmes catalanes com La Fageda, HolaLuz, Cyberclick o Alqvimia

"Vinc d'empreses mercantils, però La Fageda enganxa", explica Albert Riera, director de comunicació de La Fageda, que fa més d'una trentena d'anys que treballa en la firma de La Garrotxa que ja és tot un model empresarial d'organització. Amb aquesta referència, i amb algunes quantes més, neix el projecte d'innovació social Organizaciones de futuro a Las Naves de València, on es pretén analitzar les estructures actuals per transformar-les des del prisma del nou paradigma. Ara, més que mai, impulsat per la pandèmia.

El projecte Organizaciones de futuro busca persones pioneres, practicants i expertes, les volen conéixer perquè "canvien l'statu quo de la manera de ser i fer en les organitzacions". Entre elles, la majoria empreses catalanes: Alqvimia, Basetis, La Fageda, Cyberclick, Voxel Group, Hola Luz, Netcentric Iberica S.L. o Coop Integral El Roser són referències per a la proposta. Entre les valencianes referents, Koopera Mediterranea i PlayFilm.

La presentació del projecte s'ha celebrat aquest divendres, de manera telemàtica, des de València. Mónica Expositor, coach organitzacional i co-impulsora del projecte, ha dinamitzat el debat en què ha participat el basc Pablo Aretxabala, de la consultora de transformació organitzacional cap al nou estil de relacions K2K EmocionandoFélix Lozano, professor titular d'Ètica Empresarial i Responsabilitat Social a la Universitat Politècnica de València, a més de membre de la comissió executiva de la Fundació Ètica dels Negocis i de les Organitzacions (ÉTNOR) i el mateix Riera.

La mateixa institució de Las Naves, entitat pública de l'Ajuntament de València, està aplicant aquesta nova manera de treballar. "És un projecte que comença a caminar en un any diferent però això li dóna tot el sentit", explica Marta Chillarón, directora de Las Naves. "Confiem que les organitzacions s'hi han de transformar, no podem caminar endavant amb estructures del passat", argumenta Chillarón.

Chillarón: "Confiem que les organitzacions s'hi han de transformar, no podem caminar endavant amb estructures del passat"

Expositor explica que el projecte implica reconfigurar les formes organitzatives, redescobrir el talent, saber com generem valor i com entenem el món, en un context en què, amb xifres que aporta Expositor, "només el 6% dels treballadors se senten compromesos amb la seua feina".

La trainera

Apunta Aretxabala que les organitzacions són com traineres, i la seua feina és precisament, revisar com funcionen. La trainera és una embarcació habitual a la badia de Biscaia de calat reduït, xicoteta i llarga, que s'usa per a la pesca amb traina o xarxa de fons. "Els estudis ens diuen que si les empreses foren com una trainera, quatre remers estarien remant al màxim, set estarien xapotejant i tres estarien remant en la direcció contrària i amb això competeixen totes les traineres", apunta.

Segons Aretxabala, moltes empreses veuen que "per a competir necessiten innovar, altres treballen a fer els rems més lleugers i poder arrapar alguns segons. Altres aconsegueixen que 8 o 9 treballadors remen a tot gas i clar, la diferència aquí és brutal", explica el ponent.

Més informació
Las Naves fitxa a l'exdirectiu d'innovació de Microsoft
Avui et destaquem
El més llegit