El Sónar de Dia del 2017
El Sónar de Dia del 2017

La generació Sónar celebra 25 anys

El festival desembarca a l'Ajuntament de Barcelona amb una instal·lació àudio-lumínica gratuïta d'Edwin van der Heide

El Sónar engegarà aquest el proper dimarts els motors de la seva 25a edició, que s'allargarà fins diumenge 17 de juny, amb una programació configurada amb "ànim exploratori" de la creativitat, prenent el pols de la música, la tecnologia, el coneixement i la xarxa del futur a través de 150 artistes i 230 activitats. A la programació destaquen noms com Gorillaz, Thom Yorke, LCD Soundsystem, Richie Hawtin, Rosalía, Alva Noto&Ryuichi Sakamoto o al "miniclub" Despacio amb James Murphy i 2manydjs punxant sis hores els tres dies del Sónar de Dia. El Sónar 2018 compta un pressupost de 9,2 milions d'euros i espera una xifra "similar" d'assistents que en l'anterior edició, quan va fregar les 124.000 persones.

El Sónar 2018 es va proposar impulsar una celebració "festiva" però amb un caràcter rastrejador i un ànim exploratori, que s'identifica des dels orígens amb el propi nom del festival, segons ha explicat el fundador i codirector del festival, Ricard Robles. Alhora, però, fia la mirada cap al futur, evitant limitar-se a rememorar "grans èxits" sinó a esdevenir "antena" a la resta del món.

Robles ha detallat que aquesta edició tindrà 9,2 milions d'euros de pressupost, aportat en un 7,93% per les administracions públiques -400.000 euros per l'Ajuntament; 165.000, de l'Icec; 15.000, del Ministeri de Cultura, i 150.000, de la Unió Europea-; mentre que el 17,23% provenen de patrocinis privats i el 75% de recursos propis sobretot per la venda d'abonaments i entrades.

Sónar a l'Ajuntament

Amb motiu del 25è aniversari, el festival desembarcarà per primera vegada a l'Ajuntament de Barcelona amb una instal·lació àudio-lumínica d'accés gratuït del dimarts a dijous, amb motiu del 25è aniversari del festival. La instal·lació arribarà de la mà de l'artista, compositor i investigador espacial Edwin van der Heide, que desplegarà en les antigues cotxeres del consistori a la plaça Sant Jaume el seu projecte Chiasm, en l'estrena mundial de la peça, els detalls de la qual es desvetllaran en una roda de premsa el dimarts vinent.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, enmig dels responsables del Festival Sónar | ACN

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, enmig dels responsables del Festival Sónar | ACN

"Molts som de la generació Sónar", ha dit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en roda de premsa aquest dijous, on ha dit que el consistori està doblement content per la celebració del 25è aniversari del festival.

Ha celebrat que en aquesta edició "serà possible donar el tret de sortida del 25è aniversari en el cor de l'Ajuntament", en una súplica feta al festival per la pròpia alcaldessa, ha reconegut.

Ha explicat que l'administració pública sovint va una mica endarrerida respecte a la capacitat d'innovació, però al seu parer el futur de la institució és també deixar-se travessar i aprendre i fer sinergies amb aquest teixit innovador, ha dit Colau: "Amb l'excusa del 25è aniversari vaig demanar i vaig suplicar que el Sónar entrés a la ciutat i ens travessés".

Així mateix, l'alcaldessa ha dit que el festival acollirà, com va fer el Primavera Sound, el protocol contra les agressions sexuals No Callem, i ha dit que ja en el Primavera Sound "moltes dones han agraït la presència explícita" d'aquest estand, així com poder gaudir dels concerts.

"Tots hem de fer el que estigui a les nostres mans", ha dit Colau sobre aquesta iniciativa, sorgida del consistori, que estableix un protocol pel qual es forma el personal en la conscienciació i prevenció davant aquest tipus d'agressions.

55,3% de públic local

Robles ha detallat que un 55,3% dels visitants provenen de Catalunya i l'Estat espanyol, mentre que el 44,6% són estrangers procedents de 118 països, en el qual de moment s'han acreditat 685 periodistes de 39 països.

Sobre l'afluència en el festival, l'any passat va registrar 123.980 persones: "Crec que estarem en xifres similars. Però el que ens preocupa és que sigui la millor celebració possible", ha dit Robles.

Preguntat sobre la presència a la programació del dissabte passat del raper condemnat a tres anys de presó Valtonyc -a l'exili per evitar el seu ingrés a la presó-, el codirector Enric Palau ha recordat que el festival va subscriure el manifest en defensa de la llibertat d'expressió, i ha dit: "El que fem és seguir l'actualitat en els mitjans de comunicació i l'artista segueix estant en la graella programat perquè és el compromís que adquirim".

Més informació
El Sónar+D se’n va d’exploració
El Sónar fitxa tres cuiners amb estrella Michelin
Sónar+D 2018 convida a "imaginar els propers 25 anys de la música"
Avui et destaquem
El més llegit