Siri, Aura, Cortana i Alexa són els assistents virtuals que dominen el mercat
Siri, Aura, Cortana i Alexa són els assistents virtuals que dominen el mercat

Qui assisteix els assistents?

La casa no és ni intel·ligent ni està connectada: Siris, Alexas, Cortanas i Auras haurien d'aprendre a parlar entre ells

Molt "hihi-haha" amb els assistents de veu tipus Alexa, però ningú no veu el problema que comporta introduir a casa un d'aquests aparells. No estic parlant (només) de posar micròfons a casa de manera voluntària, o del micro masclisme que suposa que tots aquests assistents virtuals tinguin de manera predeterminada una veu femenina. Parlo del que comporta familiarment fer-se amb un dispositiu d'aquests: t'adones que encara que fa 50 anys que parlem de domòtica, casa teva ni és intel·ligent, ni està tan connectada. De fet, el dia que aconsegueixes que la Wifi no caigui quan plou, ja et sents Jeff Bezos.

Més info: S'apropa la guerra dels assistents de veu

Tinc uns amics que fa uns anys es van comprar una casa i van voler canviar els panys de les portes perquè els trobaven horrorosos. Però és clar, aleshores les portes no quedaven tan bé com els panys i van haver de canviar les portes. Després van venir els sòcols, que no encaixaven amb les portes ni els panys. Més endavant les parets, la cuina, el bany, i fins i tot els marcs de les finestres. I el que va començar sent "només són uns panys de porta", va acabar sent una obra de vuit mesos i un pressupost bastant més elevat. Però eren "només" els panys d'unes portes.

I amb els Siris, Alexas, Cortanas i Auras passa el mateix: quan aprens el que poden arribar a fer aquests assistents més enllà d'apujar i abaixar el volum de la música o dir-te si plou, veus que et falta de tot per a treure'n realment profit. Canviar totes les bombetes de la casa perquè vagin per Wifi, una SmartTV de veritat, o un termòstat amb geolocalització que es connecti directament a la caldera.

"No tots els ginys intel·ligents funcionen amb tots els assistents ni tots els sistemes operatius del teu telèfon"

I no et val qualsevol bombeta, ni tele, ni termòstat, perquè no tots els ginys intel·ligents funcionen amb tots els assistents ni tots els sistemes operatius del teu telèfon. I així comença un problema que en principi no ho era: ara que teníem més o menys solucionat el problema de la unificació dels connectors USB, ara arriben els protocols de comunicació intel·ligent entre aparells.

Wallapop està ple de gent que ha hagut de desfer-se'n perquè han vist que era un no parar d'actualitzar-se la casa: el bridge que van comprar ja no actualitza amb el nou sistema operatiu i per tant no poden encendre la llum de la cuina a través del telèfon. Ho han de fer a mà, A MÀ COM ABANS! O perquè han vist que trigaven més aprenent a configurar el termòstat intel·ligent pels cinc telèfons de la família, que a demanar que l'encengués el primer que arribés a casa.

I calleu, perquè per mirar la tele de Movistar li has de demanar què vols veure a l'Aura, però potser el teu telèfon té "OK Google" o Siri, i si tens un Echo, aleshores és Alexa. Un cacau. Podria ser que a casa teva hi visqués més gent de la que pensaves, però el pitjor de tot és que entre ells no es parlen.

"Estimades marques de ginys que es connecten i assistents virtuals: feu el favor de posar-vos d'acord, respectar les lleis i els usuaris, i parlar entre vosaltres"

Per exemple, Aura sap què t'agrada de la tele, però no quina temperatura vols al menjador a la primavera. O potser Alexa sap quina música escoltes, però només Siri controla amb quins dels teus contactes parles realment. Ens hem doncs de casar amb un sol assistent? Han de poder parlar entre ells d'una manera més natural? I si a Europa les dades són nostres i no de les empreses, les haurien de compartir entre elles o serà fotre'ns en un fangar que no en sortirem mai més? Potser hauríem de tenir un assistent d'assistents, per a gestionar tota aquesta amalgama de dades i preferències en un sol lloc, i que les empreses anessin agafant-les d'allà com si fos la llotja del peix. Un núvol de dades per establir serveis a l'usuari independentment de l'assistent, el sistema i la plataforma.

Estimades marques de ginys que es connecten i assistents virtuals: ja n'hi ha prou de 50 apps diferents per gestionar la casa, feu el favor de posar-vos d'acord, respectar les lleis i els usuaris, i parlar entre vosaltres, que sinó us posarem al racó de pensar... aquell trosset de casa nostra que no té Wifi quan plou.

Avui et destaquem
El més llegit