L'Hospital Universitari MútuaTerrassa lidera un estudi contra la malaltia celíaca pediàtrica

Els resultats del treball suggereixen que la generalització de la vacunació pot haver actuat com a factor protector

Exterior de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa | MútuaTerrassa Exterior de l'Hospital Universitari MútuaTerrassa | MútuaTerrassa

El servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa ha liderat un estudi sobre l’evolució epidemiològica de la celiaquia en la població pediàtrica de Catalunya que constata que aquesta malaltia s’ha reduït a la meitat en el transcurs dels darrers deu anys. Una de les principals conclusions del treball científic és que la vacunació generalitzada a Catalunya, durant l’última dècada, ha actuat com a factor protector. Per part de l’HUMT, a l’estudi hi ha participat la doctora Maria Esteve, investigadora del grup de recerca del servei de l’Aparell Digestiu. 

Tanmateix, també hi han intervingut investigadors d’altres centres com l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el laboratori d’anàlisis clíniques Catlab. Sota el títol A Population-Based Cross-Sectional Study of Paediatric Coeliac Disease in Catalonia Showed a Downward Trend in Prevalence Compared to the Previous Decade, és un estudi de prevalença transversal de la malaltia celíaca a l’edat pediàtrica que ha comptat amb participació de prop de 3.700 infants i que es va desenvolupar entre els anys 2013 i 2019.

Els resultats obtinguts s’han comparat amb els d’un altre estudi -realitzat amb una metodologia idèntica- que el mateix grup investigador va dur a terme entre els anys 2004 i 2009. En conseqüència, l’estudi ha permès demostrar una reducció a la meitat d'aquesta malaltia en la població pediàtrica, d’entre 1 i 5 anys. El grup de recerca d’Aparell Digestiu de l’HUMT -integrat al CIBEREHD des del passat gener de 2018- és l'únic grup del CIBEREHD que investiga sobre l’esmentada malaltia, ha exercit la doble funció d’informació i assessorament a les comissions dels representants del poder legislatiu i ha rebut l’encàrrec de dur a terme els estudis de recerca que donen resposta a les demandes presentades. 

Més informació
La comunitat mèdica reconeix la tasca de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa
MútuaTerrassa, al capdavant de la lluita envers la resistència als antibiòtics
MútuaTerrassa creix un 5,8% el 2022
Avui et destaquem
El més llegit