Impressora 3D a l'espai

Una companyia catalana crea una impressora 3D antigravetat per a ús aeroespacial

La companyia Tiertime, fabricant de les impressores 3D UP Plus2, UP Mini i UP Box, ha iniciat carrera a l'espai gràcies a un acord amb una empresa aeroespacial xinesa. L'èxit aconseguit pel model de sobretaula UP Plus2 serà la base sobre la qual desenvolupar una nova impressora 3D capaç de treballar en gravetat zero. Aquesta característica permetrà als astronautes poder fabricar les peces que necessitin per solucionar determinades avaries.

"En lloc de tenir peces de recanvi per a tots els supòsits d'avaries, els astronautes podran comptar amb una impressora 3D a bord amb material d'impressió per poder imprimir la peça que es necessiti. Serà com tenir una petita fàbrica de peces de plàstic a bord de la nau", explica Marc Torras, director general d'EntresD, distribuïdor per a Espanya de les impressores 3D UP Plus2, UP Mini i UP Box.

Tiertime, amb seu a Beijing (Xina), compta en aquest projecte amb el suport d'una institució aeroespacial xinesa amb la qual porten treballant des de 2004 en la producció de diferents prototips per al desenvolupament i la recerca aeroespacial. Amb aquesta associació, Tiertime pretén fabricar la seva primera impressora 3D antigravetat treballant sobre la UP Plus2, la impressora 3D de sobretaula que està obtenint gran èxit al mercat. Ambdues empreses treballen juntes tant en el disseny com en el desenvolupament i la recerca de la tecnologia 3D per a l'espai.

Amb aquest projecte, tant Tiertime com el seu soci aeroespacial pretenen potenciar l'ús de la tecnologia d'impressió 3D en la indústria aeroespacial, no només en el seu ús per a recerca sinó també creant màquines capaces de treballar en entorns de gravetat zero. Entre altres aspectes, es treballarà a millorar característiques com els sistemes de refrigeració i alimentació, en el sistema de control de moviment de l'extrusora o en la distància entre el filtre i la plataforma. La seguretat també tindrà una especial atenció sobretot en factors com la fixació tant de la pròpia impressora com de tots els seus components.

Aquest projecte de Tiertime no és l'únic que treballa en impressores 3D capaces de funcionar a l'espai. El 2014, l'empresa californiana Made in Space juntament amb la NASA, van enviar la primera impressora 3D a l'espai, la "Zero G 3D Printer". En aquesta ocasió fins i tot es va poder enviar un arxiu 3D CAD via email que va ser imprès per l'astronauta de l'Estació Espacial Internacional Barry Wilmore.

"Segons afirma la NASA, la impressió 3D a l'espai és un pas més en la futura colonització d'altres planetes com Mart. El transport de peces entre la Terra i aquests planetes serà molt car, a més de necessitar diversos mesos, i és important que, en el cas d'establir alguna base en algun d'aquests planetes, els colons siguin tot l'autosuficients que sigui possible", comenta el director general d'EntresD.Actualment la Xina es troba en plena fase de desenvolupament de tecnologies additives com és el cas de la impressió 3D, dins del marc "Made in Xina 2025" llançat fa poques setmanes pel govern d'aquest país.

Quant a materials, de moment l'ABS segueix sent el més utilitzat, un material amb el qual estan fabricats la majoria d'electrodomèstics actuals i que funciona molt bé en impressió 3D.

"Segurament en els propers anys aniran apareixent altres materials compatibles amb impressores 3D però és molt probable que aquests nous materials vagin lligats a un altre tipus d'impressores 3D amb una tecnologia diferent. Ara com ara, amb la majoria d'impressores 3D que existeixen i que són de tipus FDM (Fused Deposition Modeling), el material d'impressió per excel·lència és i continuarà sent l'ABS", comenta Marc Torras.

La recerca en impressió 3D per a l'espai podria suposar millores no només en aquest àmbit sinó també en l'ús general d'aquesta tecnologia. "Amb nous materials compatibles amb impressió 3D es podria arribar a estandarditzar en sectors com la medicina, tallers mecànics, joieria, alimentació i molts més. Podem apostar més per un sector o per un altre però el més probable és que les impressores 3D s'estenguin en tots els àmbits i sectors que coneixem", remarca Marc Torras, director general d'EntresD. "La revolució de les impressores 3D no ha fet més que començar i qualsevol avanç que es realitzi en un camp concret afectarà segur a la indústria de les impressores 3D en general."

La base, la UP Plus2
La UP Plus2 és un model de sobretaula compacte, molt fàcil d'usar i amb un programari molt intuïtiu pel que pot dirigir-se a usuaris de qualsevol nivell.

Entre les seves característiques cal destacar la seva plataforma de calibratge automàtic d'anivellació i d'altura per proporcionar un òptim acabat de la peça en cada impressió. La seva simplicitat d'ús i el gran acabat de les superfícies impreses, així com la tolerància amb què treballa la màquina fan de la Up Plus2 una impressora 3D fàcil d'usar, molt recomanada per a les PIME o el sector educatiu.

La publicació americana Make, considerada la "Bíblia" de la impressió 3D, ha col·locat la UP Plus2 entre les 10 millors impressores 3D. En la seva prestigiosa guia anual sobre impressió en 3D s'analitzen les impressores que per la seva qualitat, rendiment, usabilitat o característiques especials haurien de tenir en compte usuaris, empreses i institucions que vulguin adquirir un d'aquests dispositius.
Avui et destaquem
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

El més llegit