"Innovar no és inventar"

El nou Baròmetre de la Innovació de Catalunya revela que l'R D és un factor clau en l'augment de la competitivitat exterior, però que cal anar més enllà de la tecnologia puntera i apostar pels valors intangibles

Torres ha destacat que cal incorporar els intangibles en la innovació i sensibilitzar les empreses
Torres ha destacat que cal incorporar els intangibles en la innovació i sensibilitzar les empreses
27 de Maig de 2015
Act. 27 de Maig de 2015

"Tornem, de mica en mica, a les bases, perquè innovar no és inventar, és apostar per un avanç que faci el negoci més rendible". És una de les reflexions, i alhora conclusions, que ha anunciat aquest dimecres el secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Pere Torres, en la presentació del nou Baròmetre de la Innovació de Catalunya a Acció. Una nova eina que, a partir de l'estudi de 1.000 companyies catalanes, ha permès extreure informació més detallada de la pràctica en termes d'R D.

Aquest baròmetre respon a una falta d'informació sobre innovació al territori. I és que fins al moment, segons Torres, els estudis s'han hagut de "refiar" d'eines d'entitats privades i informes europeus, el que implica que "no sempre siguin un fidel reflex de la situació". Com també pot ser un handicap a l'hora d'implementar mesures per incentivar el teixit empresarial, ja que la informació arriba tard i "la reacció davant possibles dèficits s'ajorna tant que les iniciatives que implementem ja no són necessàries".

Però més enllà de comptar amb unes anàlisis adaptades a Catalunya, el baròmetre també s'ha creat per incloure uns valors sovint oblidats: els intangibles. "Els estudis existents es concentren molt en els tangibles de la innovació, quan en la innovació real tenen cada vegada més pes els intangibles", ha subratllat Torres, qui ha insistit en la necessitat de sensibilitzar per demostrar que hi ha empreses que ja innoven i no en són conscients.

Catalunya, al capdavant en innovació a Europa
L'objectiu del baròmetre és clar: "Fer que Catalunya sigui una regió innovadora d'Europa". Així ho ha declarat Torres després d'apel·lar a l'últim informe de la Comissió Europea que revelava que Espanya està per sota de la mitjana europea en innovació. "Alemanya, Suècia, Finlàndia i Dinamarca són els quatre estats que destaquen. Si països de les característiques i dimensions de Catalunya (els tres escandinaus) poden estar al capdavant, és que la dimensió no és un element limitador", ha defensat.

Malgrat la mala nota obtinguda pel conjunt de l'estat en l'estudi, Catalunya és, juntament amb Navarra, el País Basc i Madrid una de les regions que supera la nota espanyola.

Invertir en polítiques d'innovació
"Hi ha una mitificació de la innovació vinculada a la introducció d'alta tecnologia", ha sentenciat Torres a tall de resum dels resultats obtinguts amb el baròmetre. "És evident que és un component important, però no és l'únic, i en algunes empreses no és el més determinant", ha afegit.

És en aquest sentit que els intangibles prenen protagonisme. El valor de marca, el disseny o la comercialització i el màrqueting, així com el Big Data, són alguns elements que també ajuden a innovar. "A través d'això podem veure que moltes empreses ja estan innovant i no ho saben. Només cal que en prenguin consciència", ha conclòs.

Resultats positius en la primera onada
Els resultats obtinguts després del primer estudi del baròmetre, demostra que la innovació és un element bàsic per a les empreses que més exporten, com també ho és millorar el rendiment dels negocis.

  1. Innovar per exportar
    Un 62,1% de les empreses que han apostat per la recerca o el desenvolupament en el 2014 són exportadores, mentre que les que asseguren no innovar, operen al mercat estranger un 24,8%. Així doncs, la dada posa de manifest que la inclusió de l'estratègia com eix vertebrador del negoci és un impuls de cara a aportar novetat al mercat estranger.

  2. Més competitius i productius
    Al vincle entre innovació i internacionalització cal sumar-li un tercer element: competitivitat. El 84,6% de les organitzacions que han apostat per la innovació preveu un increment de la facturació durant el 2015 i un 71,3% de la productivitat. Alhora, aquest augment de la seva eficiència i rendiment es tradueix en llocs de treball, ja que un 36,8% de les companyies aspira a crear feina.

  3. El perfil dels innovadors
    Les empreses de nova creació neixen pràcticament totes amb la innovació en el seu ADN: un 86,3%. La xifra, però, no es queda enrere de les companyies de més tradició. Concretament, el 74,7% dels negocis de més de 50 anys ha sabut adaptar-se a les noves necessitats del mercat i ha apostat per la recerca i el desenvolupament.

    Pel que fa a la dimensió de les empreses, segons el baròmetre, una de cada cinc companyies de més de nou treballadors ha invertit en R D durant el 2014.

  4. Els emprenedors també innoven
    No és únicament qüestió d'empreses, els emprenedors també se sumen a la innovació. Com ho fan? "Busquen nous nínxols, propostes diferents del que ofereix l'economia convencional", ha respost Torres. Innoven en tecnologia, però també en productes, serveis i atenció al client, el que els fa ser dels emprenedors més innovadors.