
Tot això és el que s'ha debatut a la sessió inaugural de la nova edició de la Catosfera, la "trobada de la Internet catalana" que per segon any consecutiu, s'han celebrat a Girona al Centre Cultural de la Mercès i que enguany ha comptat amb el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, l'enginyer i professor de la UPF Josep M. Ganyet i el soci-president de RocaSalvatella, Genís Roca.
"Internet és un espai obert i col·laboratiu"
Igual que la gent llegia els primers llibres el 1450 sense saber que esdevindrien el motor d'una gran revolució, nosaltres ara creixem amb els mòbils i ordinadors a les mans sense saber cap a on anirem. "Van connectar tant persones i idees que ho van canviar tot", ha detallat l'etnògraf digital, Josep Maria Ganyet (@ganyet), col·laborador de VIA Empresa i RAC1, per justificar aquest símil. Per això, considera que estem al mig d'una revolució i que no sabem en què derivarà.
.@ganyet "Internet no és una xarxa d'ordinadors, és una xarxa de persones" #catosferapic.twitter.com/UMtYEjx2zT
— VIA Empresa (@VIAEmpresa) 13 d'octubre de 2016
"Internet no és una xarxa d'ordinadors, és una xarxa de persones; és un espai obert i col·laboratiu", ha assenyalat Ganyet, qui ha afegit que "ens apropiem del que han fet els altres, creem i recreem". Amb això ha fet referència a Wikipedia, una enciclopèdia online sorgida de la capacitat de les persones de treballar plegades per nodrir el coneixement comú i que ha demostrat que cada individu que conforma la nostra societat pot ser un més de l'Internet de les persones que hem creat.
Ara bé, per aconseguir que Internet sigui un motor de canvi com ho va ser el llibre, cal apel·lar a les set ciències que ho van aconseguir: "Gramàtica, dialèctica, retòrica, aritmètica, geometria, música i astronomia". Ganyet afirma que a la xarxa hi ha un discurs o manera de parlar, hi ha arguments per a cada opinió, i recorda que "tots estem a una distància similar entre nosaltres", però remarca que també cal "modular els sons i harmonia per formar part de la Internet de les coses".
"Internet ha de ser un espai per vertebrar-nos"
"Mai una empresa ha tingut a les seves mans la informació de milions de persones, i nosaltres mai havíem tingut tanta informació per contrarestar el poder que vertebra la societat". Així és com el president de RocaSalvatella, Genís Roca (@genisroca), ha volgut deixar clar que les persones tenen més poder que mai. Per aquest motiu, considera que la necessitat més imperant de la societat avui dia és organitzar-se: "Internet ha de ser un espai per vertebrar-nos i aprofitar la capacitat d'influència que tenim".
Des del seu punt de vista, en només 6 o 7 anys els usuaris han demostrat ser suficientment intel·ligents per regular el seu ús de les xarxes. "Abans quan un sortia de la dutxa ho tuitejava, ara sap que hi ha certes coses que s'han de dir de WhatsApp i altres per Facebook. La majoria de les persones que actuen a la xarxa són conscients de quan actuen en obert i quan en tancat", ha argumentat.
Totes aquestes opinions que nodreixen la xarxa és la informació que les companyies usen. Les marques són les primeres que volen saber què se'n diu dels seus anuncis, productes o serveis, però Roca ha criticat que s'utilitzin les xarxes per fer-ho. "Allà només hi ha una opinió interessada", ha explicat, perquè "les opinions sinceres i honestes acostumen a estar a WhatsApp". És a dir, els usuaris tenen un poder que no utilitzen.
Jordi Borràs
"La Internet de les coses només me la creuré si les persones usen la tecnologia per empoderar-se i canviar la societat". Amb aquest clam, ha recordat problemes actuals com els que envolten l'economia col·laborativa o la protecció de les dades i la informació privada, àmbits que critica que se segueixin legislant "amb els preceptes empresarials del segle XIX". "Com a societat, tenim la capacitat d'influir en les taules on es prenen les decisions. Hem de deixar de buscar ser trending topic i organitzar-nos per canviar les coses", ha defensat, i ha conclòs amb una demanda clara: "Tenim la necessitat de redissenyar la societat i tenim la tecnologia per organitzar-nos al marge dels intermediaris i lobbies".
"Tenim una identitat i coherència digital"
Catalunya Ràdio és una de les empreses que en els últims anys ha patit la metamorfosi de la digitalització. Des de l'arribada del seu actual director, Saül Gordillo (@SaulGordillo), la publicació de notícies al web i a les xarxes socials ha passat a ser un eix bàsic de l'estratègia del mitjà. "Internet és el centre de gravetat de Catalunya Ràdio", ha assegurat, però ha recordat que això és només possible perquè "per primera vegada la direcció està formada per quatre friquis que tenen un blog". "Tenim una identitat i coherència digital", ha subratllat, I és que saber quines són les necessitats de la societat actual passa per viure en el mateix món, és a dir, estar al corrent de quines són les seves tendències i com és el consum d'informació.
Tanmateix, ha donat el toc d'alerta: "El talent emergent sorgeix a marge de determinats tipus d'empreses, són emprenedors que apareixen en altres àmbits". Perquè cal estar a l'aguait i saber detectar què és i on es troba el futur.