Investigadors catalans detecten amb IA si un fetge es pot trasplantar

La Vall d'Hebron i la Universitat Pompeu Fabra desenvolupen Livercolor per analitzar la tonalitat i la textura del teixit i veure si l'òrgan és útil

Una eina d'intel·ligència artificial per detectar si un fetge és útil per trasplantar | Cedida Una eina d'intel·ligència artificial per detectar si un fetge és útil per trasplantar | Cedida

Livercolor és una eina d'intel·ligència artificial desenvolupada per investigadors catalans capaç de detectar si un fetge és útil per trasplantar. L'han ideat professionals del Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), a través d'un algoritme que identifica els nivells de greix de l'òrgan.

L'eina analitza la tonalitat de color groc i la textura del teixit a través de fotografies fetes amb un telèfon mòbil per comprovar si hi ha massa greix, fet que danyaria l'òrgan i provocaria que no sigui apte per a un trasplantament. A través d'un comunicat, la UPF ha recordat que el fetge és el segon òrgan més trasplantat de l'Estat, després del ronyó, amb més de 1.000 intervencions d'aquest tipus l'any. Aquesta eina, per tant, té com a objectiu aprofitar un major nombre de fetges candidats a trasplantaments.  

La valoració de la quantitat de greix la sol fer un cirurgià observant la tonalitat de groc. “A la clínica, Livercolor seria capaç de determinar si una tonalitat de groc i una textura concretes indiquen un nivell d’esteatosi apte o no per al trasplantament. En cas de no ser apte, el fetge es descartaria”, explica Concepción Gómez-Gavara, cirurgiana del Servei de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica i Trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora de l’àrea d’ús de Livercolor. 

Així, és una metodologia més objectiva que la valoració visual, segons explica Itxarone Bilbao, cap de Secció del Servei de Cirurgia Hpatobiliopancreàtica i Trasplantaments de l'Hospital Vall d'Hebron: “Aquesta tecnologia permetria aprofitar un major nombre de fetges, que d’una altra forma es descartarien. És un mètode clarament més eficient que la decisió basada en el que el metge veu a simple vista”. L'objectiu és desenvolupar una app per poder aplicar la tecnologia en pacients "en un futur proper".

Més informació
La investigació, a la corda fluixa
La recerca biomèdica: llum en èpoques de foscor
El superordinador d'IBM que accelera la recerca del Covid-19
Avui et destaquem
El més llegit