La catedral de Tarragona, en realitat augmentada

L'Arquebisbat desenvolupa una guia multimèdia, la segona després de la Casa Batlló de Barcelona, per arribar a un públic més juvenil i digital

La catedral de Tarragona ja es pot visitar en realitat augmentada, una tecnologia que fins ara a Catalunya només se'n disposa a la Casa Batlló de Barcelona. L'Arquebisbat de Tarragona ha desenvolupat una videoguia multimèdia que permet al visitant recórrer la Catedral i el seu claustre, fent ús de les darreres tècniques, com la realitat augmentada, 2D, efectes visuals i sonors.

En lloc d'agafar el tradicional fulletó, el visitant podrà llogar, per 4 euros, un iPad amb auriculars, amb l'opció de navegar, en set idiomes, per un circuit d'adult o infantil -com un joc de pistes. A través d'aquest iPad, es pot recrear la figura d'un gegant de l'època enterrat al claustre, veure les pintures murals del segle XVII de l'interior de la catedral (actualment desaparegudes), o escoltar com toca l'organista malgrat no ser-hi presencialment. L'Arquebisbat, que busca la complicitat del públic més juvenil, confia que un 10% de les visites a la catedral, unes 100.000 al cap de l'any, triaran aquesta eina. N'hi ha una vintena.

Des d'aquest dimecres s'ofereixen aquestes tauletes a tots els visitants. Un dels punts més divertits és el racó del claustre on es troba enterrat un cavaller gegantí de l'època, Francisco Plaza -faria uns 2,30 metres d'alçada. La làpida d'aquest capità de cavalls coracers, a peu pla, passa desapercebuda, com tantes altres, i ara amb l'iPad ressuscita virtualment i apareix la seva figura, permetent comparar alçades amb qui es posi davant la tauleta.

Foto: Torres N. (ACN)

Amb el simple gest d'encarar-hi la tauleta es poden veure en dues dimensions les pintures murals que imiten les antigues teles i sanefes de la catedral en la seva plenitud, escoltar tres peces interpretades per l'organista o presenciar la capella de Santa Tecla en plena activitat i ebullició el dia de la seva festivitat, a través d'un vídeo. Són quatre dels punts que dóna vida l'iPad, que a la vegada incorpora fotografies de punts recòndits molt desconeguts del conjunt monumental, en una navegació que permet a l'usuari aprofundir-hi fins on li vingui de gust.

A la caça del turista natiu digital
"La visita que fan els guies és la millor que tenim, sens dubte, i és l'opció que agafen un 12% dels visitants, mentre un 16% opten per l'audioguia en 8 idiomes; la videoguia és un pas més, amb continguts multimèdia a mida", ha explicat Francisco Javier Castillo, conseller delegat de DNA Expertus Turismo y Ocio. "Avaluem quants visitants tenim menors de 20 anys, busquem captar aquest segment de mercat i aquesta eina va adreçada a ells, als natius digitals; la proposta del Capítol de la catedral és oferir cada cop més serveis al visitant", ha afegit.

Des de principi d'any, la Catedral ja ha rebut un 21% més de visites en comparació al mateix període de l'any passat. Aquesta eina multimèdia, en la qual hi ha col·laborat el camp d'aprenentatge de la ciutat de Tarragona, també incorpora imatges de vols de drone per veure la Catedral a vista d'ocell. Està previst a més, que la plataforma pugui anar creixent tot l'any, incorporant nous continguts. La posada en marxa d'aquest nou servei ha costat 37.000 euros. A més, s'ha aprofitat per canviar la senyalització, amb la incorporació del sistema Braille i codis QR.
Avui et destaquem
El més llegit