La tipografia Calibri no va arribar als ordiandors fins al 2007
La tipografia Calibri no va arribar als ordiandors fins al 2007

La tipografia Calibri destapa un cas de corrupció

Acusen el primer ministre pakistanès de falsificar documents legals, un frau descobert gràcies a la tipus del text

Distingir una tipografia d'una altra és complicat per als que no es dediquen al món del disseny. No obstant això, hi ha alguns tipus de lletra que, de tan universals, han esdevingut pràcticament inconfusibles per a ningú. Sí, em refereixo a les arxiconegudes Comic Sans, Arial, Times New Roman i, més recentment, Calibri. Aquestes tipografies, a l'estar inclosos en la suite ofimàtica Microsoft Office, apareixen en milions d'informes, cartes i documents d'arreu del món.

Recentment, però, el tipus de lletra Calibri s'ha convertit en protagonista d'un cas judicial relacionat amb la corrupció al Pakistan. Com és possible? Pel que sembla, la justícia del país va reclamar a la família del Primer Ministre una sèrie de documents relacionats amb un cas de béns no declarats per part de la seva família. Els documents, presentats per la filla de Nawaz Sharif, màxim representat polític pakistanès, estaven redactats amb la tipografia Calibri. El problema rau en què aquests documents daten de 2006 i el tipus de lletra Calibri no va aparèixer fins al 2007.

En la seva defensa, els advocats de Sharif han al·legat que Calibri va entrar en fase beta el 2004. Tanmateix, l'estudi responsable del seu disseny –LucasFonts– ha declarat que és altament improbable que la tipografia arribés a mans del Primer Ministre del Pakistan estant en fase de proves. Segons expliquen, el seu estudi va entregar la tipus final a Microsoft l'any 2004, però l'empresa no la va començar a incloure en versions beta d'Office fins al 2006.

Pensar que una versió beta de la suite ofimàtica més coneguda del món es va fer servir per redactar documents oficials és, si més no, estrany. Ara, en cas de demostrar-se que els documents han estat falsificats, la família de Sharif podria tenir seriosos problemes amb la justícia. I tot per haver triat la tipografia equivocada.

Més informació
L’hora de les auditories públiques
Com saber si m'han robat la contrasenya
La Xina prepara la seva pròpia Wikipedia
Avui et destaquem
Comentaris