Estem preparats per fer servir la IA generativa?

Aquesta tecnologia es comença a instaurar al món laboral, on 7 de cada 10 treballadors la fan servir, malgrat que només el 44% ha rebut la formació adequada

7 de cada 10 treballadors fan servir la IA generativa | iStock 7 de cada 10 treballadors fan servir la IA generativa | iStock

Global Workforce of the Future 2023 és un estudi desenvolupat per The Adecco Group, líder mundial en la gestió de recursos humans, que se centra en les perspectives dels treballadors a mitjà i llarg termini i analitza conceptes clau per a les organitzacions com l'ús de la intel·ligència artificial generativa i l'accés a la formació a aquesta eina. A més, també explica la necessitat de continuar invertint en les habilitats personals.

“L'arribada de la IA generativa al mercat laboral ja és una realitat com demostra el fet que 7 de cada 10 treballadors qualificats la facin servir de manera habitual", assenyala Iker Barricat, president de The Adecco Group Espanya, qui afegeix que "des de The Adecco Group estem convençuts que la IA en general, i la generativa en particular, s'estan convertint en eines poderoses per automatitzar tasques rutinàries i millorar l'eficiència en diversos sectors". "No obstant això, no hi ha dubte que el factor humà continuarà sent essencial a l'entorn laboral per generar valor. Les habilitats personals com la intel·ligència emocional, l'empatia i la capacitat d'interactuar amb altres persones són úniques i necessàries, i difícils –o impossibles– de replicar per qualsevol IA”, afegeix.

El 79% dels treballadors enquestats a l'Estat creu que l'impacte de la IA generativa a la seva feina serà positiu

Segons Global Workforce of the Future 2023, el 79% dels treballadors enquestats a l'Estat creu que l'impacte de la IA generativa a la seva feina serà positiu, cosa que està impulsant la seva adopció generalitzada, ja que el 73% dels treballadors diu utilitzar ja aquesta tecnologia al lloc de treball, destacant eines com ChatGPT i Google Bard. En canvi, el 12% reconeix desconèixer les eines d'IA o com fer-les servir. Només el 8% dels treballadors manifesta que aquesta tecnologia els podria fer perdre la feina.

Més info: Tecnologia, cultura i ètica: els eixos per integrar la IA generativa a l'empresa

“Ens hem d'assegurar d'utilitzar aquesta eina de manera responsable. Entenem les oportunitats i també els interrogants que planteja el creixent ús de la IA generativa al mercat de treball i advoquem per una adopció raonable en què les persones segueixen sent la peça clau”, conclou Barricat.

Més informació
IA al CCCB, més preguntes que respostes
El ChatGPT arriba a les aules: es multiplica la demanda de formació en IA
La irrupció de la IA a la indústria cinematogràfica: quan el ChatGPT revoluciona Hollywood
Avui et destaquem
El més llegit