Les regions més innovadores d'Europa

Suècia és el país més innovador d'Europa gràcies a regions com la d'Estocolm o Östra Mellansverige

    Suècia domina la innovació europea
    Suècia domina la innovació europea
    Redacció VIA Empresa
    22 d'Agost de 2016
    Act. 29 d'Agost de 2016

    La Comissió Europea ha presentat els resultats de 2016 del Quadre Europeu d'Indicadors d'Innovació, el Quadre d'Innovació Regional i l'Innobaròmetre. La principal conclusió dels diferents indicadors a la UE és que la innovació europea s'està acostant als nivells del Japó i els Estats Units; que Suècia continua essent el líder en innovació a Europa i que Letònia és el país que més ha progressat pel que fa a la innovació. 

    Pel que fa a les regions, evidentment les més innovadores pertanyen als països que encapçalen el rànquing en la divisió per estats. Per exemple, la regió d'Estocolm i la d'Östra Mellansverige destaquen a Suècia; mentre que a Dinamarca ho fan Hovedstaden o Sjaelland. Fora dels estats més innovadors, però, també hi ha regions que destaquen com el Piemont i Friuli-Venezia Giulia a Itàlia, el País Basc a Espanya o la regió de Bratislava a Eslovàquia.



    Pel que fa a Catalunya, l'estudi la qualifica "d'innovador moderat" i assenyala que el seu nivell d'innovació ha caigut un 7% comparat amb el de fa dos anys. Les seves fortaleses en comparació amb el conjunt de la UE són en el nombre de graduats en educació superior, l'ocupació en la indústria intensiva i de coneixement i en l'exportació de productes de mitjana i alta tecnologia. Per contra, les debilitats catalanes són la manca d'inversió en R D, de col·laboració entre pimes innovadores i d'empreses amb innovació en màrqueting i organització.

    Sobre totes aquestes dades, la comissària de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes, Elżbieta Bieńkowska, ha declarat: "Vull que Europa sigui un lloc en el qual prosperin les pimes i les empreses emergents innovadores, i que aquestes siguin cada cop més al mercat únic. Per fer-ho possible, ens cal un gran esforç coordinat. A escala de la UE, hem de simplificar la regulació de l'IVA, adaptar les normes sobre insolvència, facilitar l'accés a la informació sobre els requisits reglamentaris i establir un marc en matèria de propietat intel·lectual i industrial més clar i favorable a les pimes. També necessitem seguir adaptant el Mercat Únic per donar cabuda a serveis innovadors, com els de l'economia col·laborativa".

    Al seu torn, el comissari de Recerca, Ciència i Innovació, Carlos Moedas, ha explicat que "els països i les regions que són líders estan donant suport a la innovació a través de tot un seguit d'iniciatives polítiques, que van des de la inversió a l'educació i des d'unes condicions de treball flexibles fins una administració pública que valora l'emprenedoria i la innovació". La Comissió també hi contribueix amb la promoció de la innovació en diferents àmbits polítics". I ha afegit: "però volem anar més enllà i per això també estem millorant l'accés al finançament privat a través del Pla d'Inversió per a Europa, de 315.000 milions d'euros; i de la unió dels mercats de capitals, i del Consell Europeu d'Innovació que s'està creant".

     


     

    Per la seva banda, la comissària de Política Regional, Corina Cretu, ha destacat que "les especialitzacions estratègiques intel·ligents ajuden als Estats Membres i regions a capitalitzar els seus béns en Recerca i Innovació i a trobar oportunitats per la cooperació entre les empreses i el món acadèmic. En aquest sentit, orienten les inversions innovadores a llarg termini que reben el suport del fons d'inversió de la UE i, quan és possible, d'altres fonts de finançament de la UE. Tot plegat contribueix en gran mesura a la transformació d'Europa en una economia basada en el coneixement".