LuxQuanta rep 7,4 MEUR per a liderar el consorci europeu de seguretat quàntica a les comunicacions

L’objectiu de Quarter és garantir la protecció de les comunicacions digitals davant ciberatacs i assegurar la sobirania europea en criptografia quàntica

LuxQuanta rep 7,4 milions d'euros | Cedida LuxQuanta rep 7,4 milions d'euros | Cedida

L'empresa catalana LuxQuanta lidera el consorci europeu Quarter, format també por Telefónica, Thales, Tecnobit, AIT, Fragmentix, QUSIDE i Chilas, amb l’objectiu d’implementar una xarxa de seguretat quàntica per a les comunicacions a Europa. Per dur-ho a terme, la Comissió Europea ha concedit al consorci 7,4 milions d’euros del programa europeu DIGITAL, amb l’objectiu d’incrementar la maduresa i elevar el nivell de les tecnologies de criptografia quàntica, dins de la iniciativa EuroQCI (European Quantum Communication Infraestructure).

Quarter està format per empreses especialitzades i experimentades en el sector: LuxQuanta, Quside, Chilas i Fragmentix son els principals fabricants en el camp de la distribució de claus quàntiques (QKD), generadores de nombres aleatoris quàntics (QRNG), fonts de làser d’alta velocitat i solucions clàssiques, respectivament. Al costat d’aquestes companyies deeptech, el consorci s’ha associat amb Telefónica, l’Austrian Institute of Technology (AIT), Tecnobit i Thales, empreses referents en les àrees de tecnologies quàntiques, solucions de seguretat i telecomunicacions a Europa.

Sota el lideratge de LuxQuanta, aquest potent ecosistema empresarial té com a principal objectiu augmentar la maduresa de la Distribució de Claus Quàntiques i les tecnologies relacionades, alhora que definirà un pla d’industrialització i certificació per garantir la seva implementació. El consorci participarà activament en grups d’estandardització per contribuir al marc de certificació de QKD, obrint el camí per a la seva integració en productes i serveis de telecomunicacions, i donant suport a la seva implementació en futures infraestructures de comunicacions quàntiques europees.

Sobre LuxQuanta

L’empresa es va constituir el 13 de maig del 2021 amb l’objectiu d’investigar, desenvolupar i comercialitzar tecnologia de comunicacions quàntiques per a la seguretat de les dades en comunicacions òptiques. Va sorgir com a spin-off de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubicat a Castelldefels (Barcelona) i basa el seu desenvolupament empresarial en la investigació duta a terme en el grup d’Optoelectrònica de l’Institut durant més de quatre anys. L’equip amb enfocament multidisciplinari de LuxQuanta, amb experiència en electrònica, programació, tecnologies quàntiques, telecomunicacions i desenvolupament de software, està format per 18 professionals, entre ells, els seus dos cofundadors, Sebastián Etcheverry, doctor en Física Aplicada i CTO de l’empresa, i Saeed Ghasemi, doctor en Enginyeria i responsable de la Unitat de Processament de Dades de la firma; Valerio Pruneri, doctor en Enginyeria i principal investigador del grup d’Optoelectrònica de l’ICFO, actualment membro del Consell d’Administració; i Vanesa Díaz, CEO i portaveu de l’empresa.

Més informació
La Generalitat valida un pla d'ús de la comunicació quàntica
No ho saps, però la quàntica està afectant (molt) els negocis
Avui et destaquem
El més llegit