L'empresa catalana LuxQuanta lidera el consorci europeu Quarter, format també por Telefónica, Thales, Tecnobit, AIT, Fragmentix, QUSIDE i Chilas, amb l’objectiu d’implementar una xarxa de seguretat quàntica per a les comunicacions a Europa. Per dur-ho a terme, la Comissió Europea ha concedit al consorci 7,4 milions d’euros del programa europeu DIGITAL, amb l’objectiu d’incrementar la maduresa i elevar el nivell de les tecnologies de criptografia quàntica, dins de la iniciativa EuroQCI (European Quantum Communication Infraestructure).
Quarter està format per empreses especialitzades i experimentades en el sector: LuxQuanta, Quside, Chilas i Fragmentix son els principals fabricants en el camp de la distribució de claus quàntiques (QKD), generadores de nombres aleatoris quàntics (QRNG), fonts de làser d’alta velocitat i solucions clàssiques, respectivament. Al costat d’aquestes companyies deeptech, el consorci s’ha associat amb Telefónica, l’Austrian Institute of Technology (AIT), Tecnobit i Thales, empreses referents en les àrees de tecnologies quàntiques, solucions de seguretat i telecomunicacions a Europa.
Sota el lideratge de LuxQuanta, aquest potent ecosistema empresarial té com a principal objectiu augmentar la maduresa de la Distribució de Claus Quàntiques i les tecnologies relacionades, alhora que definirà un pla d’industrialització i certificació per garantir la seva implementació. El consorci participarà activament en grups d’estandardització per contribuir al marc de certificació de QKD, obrint el camí per a la seva integració en productes i serveis de telecomunicacions, i donant suport a la seva implementació en futures infraestructures de comunicacions quàntiques europees.
Sobre LuxQuanta
L’empresa es va constituir el 13 de maig del 2021 amb l’objectiu d’investigar, desenvolupar i comercialitzar tecnologia de comunicacions quàntiques per a la seguretat de les dades en comunicacions òptiques. Va sorgir com a spin-off de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubicat a Castelldefels (Barcelona) i basa el seu desenvolupament empresarial en la investigació duta a terme en el grup d’Optoelectrònica de l’Institut durant més de quatre anys. L’equip amb enfocament multidisciplinari de LuxQuanta, amb experiència en electrònica, programació, tecnologies quàntiques, telecomunicacions i desenvolupament de software, està format per 18 professionals, entre ells, els seus dos cofundadors, Sebastián Etcheverry, doctor en Física Aplicada i CTO de l’empresa, i Saeed Ghasemi, doctor en Enginyeria i responsable de la Unitat de Processament de Dades de la firma; Valerio Pruneri, doctor en Enginyeria i principal investigador del grup d’Optoelectrònica de l’ICFO, actualment membro del Consell d’Administració; i Vanesa Díaz, CEO i portaveu de l’empresa.