Mascaretes que arriben volant

La UPV desenvolupa un projecte d'ús de drons per a transportar material d'emergències, medicaments i mostres de laboratori

Vol realitzat aquest dilluns des de Fira València a l'hospital Arnau de Vilanova | UPV Vol realitzat aquest dilluns des de Fira València a l'hospital Arnau de Vilanova | UPV

A penes tres minuts. És el que ha tardat un dron a transportar un kit de primera intervenció COVID des de Fira València fins a l'Hospital Arnau de Vilanova. Ha sigut un dels vols experimentals d'un projecte pioner a Espanya, liderat per la Universitat Politècnica de València i finançat per Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. El seu objectiu és aprofitar tot el potencial que tenen els drons en la gestió hospitalària contra la COVID-19.

En el marc de la pandèmia provocada per la COVID-19, la Conselleria d’Innovació havia fet una crida perquè els agents del Sistema d'Innovació de la Comunitat Valenciana proposaren solucions innovadores en la lluita contra el coronavirus. Entre els projectes seleccionats, un d'ells, liderat per la Universitat Politècnica de València, treballa en l'ús de Drons per a transport de material d'emergències, medicaments i mostres de laboratoris. “L'ús de drons permet el transport de manera ràpida, econòmica, sense contacte i lliure d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. És una alternativa que pot ajudar a alleugerir la gran pressió sobre el sistema sanitari provocada per la COVID-19”, ha assenyalat Israel Quintanilla, coordinador del projecte i director de la Comissió de Drons de la UPV, durant la prova de vol experimental celebrada dilluns i que ha tingut com a base d'operacions les instal·lacions de Fira València.

Quintanilla: "És una alternativa que pot ajudar a alleugerir la gran pressió sobre el sistema sanitari provocada per la COVID-19”

L'acte ha comptat amb la participació del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, acompanyat pel rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco Mora i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual, entre altres autoritats. L'objectiu d'aquest projecte, en el qual la UPV porta treballant des d'el mes de maig passat, és avaluar les metodologies i operatives idònies per a posar en marxa un sistema de transport urgent, tant de material, com de mostres de laboratori i qualsevol altre equip, en èpoques de pandèmia utilitzant per a ells aeronaus no tripulades.
 

Puig, en la presentació del projecte de drons | UPV
Puig, en la presentació del projecte de drons | UPV

“La tecnologia existeix i nosaltres som capaces ja de realitzar aquestes accions. Aquest és un projecte pioner a nivell nacional i ha permés que la Comunitat Valenciana siga la primera a Espanya a utilitzar drons de manera experimental per al transport de material sanitari en entorns urbans i en època de pandèmia. I a escala europea, serem la segona”, ha destacat Israel Quintanilla.

Tres escenaris

En la presentació s'han dut a terme diferents operacions i vols experimentals. Per a això, s'ha establit un Lloc de Comandament Avançat (PMA), gestionat i coordinat per l'Agència Valenciana de Seguretat i Respostes a les Emergències de la Generalitat Valenciana, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València.

En el primer dels vols des de Fira València a l'Hospital Arnau de Vilanova, el dron de la UPV transportava el kit de primera intervenció per a personal sanitari –amb una mascareta, guants, ulleres, bus, i un test ràpid de COVID en el seu interior. “Amb els drons, no hi ha embossos ni semàfors i la ruta és directa, amb el que no depén d'autovies terrestres. En aquest cas han aconseguit una velocitat de 15 m/s; tenint en compte el temps d'enlairament, en menys de tres minuts ha cobert el trajecte”, ha destacat Quintanilla.

El coordinador explica que “amb els drons, no hi ha embossos ni semàfors i la ruta és directa, amb el que no depén d'autovies terrestres"

A més d'aquest vol, durant la presentació del projecte s'han dut a terme altres dos: en el primer d'ells s'ha dut a terme la distribució d'equipament des de l'Aeròdrom de Siete Aguas a diferents zones rurals de l'entorn. El segon, ha permés transportar des de l'Hospital Francesc de Borja (Gandia) fins a la residència sociosanitària Solimar Daimús diferent material sanitari i mostres biològiques. Cal destacar a més que des de l'any 2018, l'equip de la UPV treballa en un projecte en col·laboració amb FISABIO i el Departament de Salut de Gandia, germen del projecte presentat. Des d'aquest departament, treballen en la intercomunicació de l'hospital amb els centres de salut i residències sociosanitàries.

Quatre empreses i 50 participants

La participació de quatre empreses de drons en el projecte permet tindre un ventall de possibilitats quant a tipologia de drons, abast, velocitats i material a transportar. Dos d'elles són empreses xineses líders a nivell mundial: DJI i EHANG, i les altres dues són empreses valencianes d'àmbit internacional i en plena expansió: UAV-Works i Quaternium. Així mateix, també participen nombrosos efectius de les unitats de drons de les policies locals de València i Gandia, i Policia Nacional, amb l'objectiu de mantindre les zones conflictives controlades. D'igual forma, en el projecte també participa Secretaria d'Estat del Ministeri de l'Interior, amb un programari denominat SEGLE-CD, que permet controlar l'espai aeri per a detectar drons intrusos en l'operació i fins i tot, inhibir-los i baixar-los a terra.

“És la primera vegada que aquesta versió avançada del programari Antidron (v2) es posa en funcionament en una ciutat espanyola, i València ha sigut la seleccionada per a servir de suport i control en aquesta operativa que s'està desenvolupant contra el COVID. A més, el sistema Antidron es quedarà ja de manera permanent a la ciutat de València”, ha destacat Israel Quintanilla.

En total, l'operativa d'aquest matí ha involucrat a més de 50 persones i més de 20 institucions i empreses participants.

Més informació
Ismail: "Si Barcelona tingués una política per als drons, tothom vindria aquí"
Prop de 70 empreses catalanes es dediquen als drons
"L'enviament de paquets amb drons podria ser una realitat a Barcelona cap al maig del 2018" 
Avui et destaquem
El més llegit