El xat 'made in Catalonia' que connecta la generació Z amb la salut mental

Miinta, premiada com la startup catalana del 2023, ha desenvolupat el primer xat de salut mental per a joves "accessible, sense esperes i sense límits"

Ignacio Canales i Adrià Munné, cofundadors de Miinta | Cedida Ignacio Canales i Adrià Munné, cofundadors de Miinta | Cedida

La salut mental és una qüestió que darrerament s’està prioritzant cada vegada més entre la població, especialment a l’Estat, el país europeu amb més prevalença de problemes de salut mental entre els adolescents, segons Save the Children. Tant és així que un 40% dels espanyols creu que la seva salut mental no és bona, tal com ho revela l’informe La situació de la salut mental a Espanya, elaborat per la Confederació de Salut Mental Espanya. Aquesta presa de consciència és alhora un dels grans reptes de la generació Z que, en un context protagonitzat per una tecnologia amb un potencial que sembla no tenir límits, presenta unes dades alarmants: l’estudi Generation Z: Shaping the Future of Consumer Trends, elaborat amb una mostra de 67 milions de persones d’arreu del món per la consultora Oliver Wyman, assenyala que el 50% dels joves s'enfronta a algun problema de salut mental.

D’aquest fenomen també n’és conscient el teixit empresarial català, motiu pel qual sorgeixen projectes com Miinta, el primer xat de salut mental per a adolescents i joves que el passat mes de desembre va rebre el premi a la startup catalana del 2023 durant la Catalan Pitch Competition organitzada per Acció i celebrada al Tech Spirit. “Miinta neix en adonar-nos que existeix un problema de salut mental que ve de lluny i que s’ha agreujat arran de la pandèmia”, explica a VIA Empresa Adrià Munné, cofundador de la iniciativa, qui aporta unes dades de l’OMS “força alarmants”: en els darrers 10 anys, els trastorns relacionats amb la salut mental en joves ha passat del 10 al 20%.

El 50% dels joves s'enfronta a algun problema de salut mental

Ignacio Canales, qui ha impulsat la iniciativa juntament amb Munné, assenyala que la tristesa o el sentiment de soledat són les problemàtiques principals per les quals passen els joves, afectant un de cada dos. Per fer-les front, tots dos empresaris van engegar el projecte amb la videoconferència com a eina principal, malgrat que no va funcionar com esperaven: “La comunicació ha canviat molt, els joves ara prefereixen parlar per missatge de text i vam veure que la millor forma d’arribar a ells era mitjançant un xat. Va ser aleshores quan vam decidir desenvolupar aquest concepte”, explica Canales, qui comenta que el xat el fa servir molta gent que mai s’ha plantejat anar a un psicòleg.

Una eina d'acompanyament emocional

Així i tot, Munné i Canales adverteixen que el xat no pretén substituir la teràpia; es tracta d’una “eina d’acompanyament emocional” que deriva tot el contingut enviat per tothom qui fa servir el xat a psicòlegs professionals. “Miinta és una solució accessible i de qualitat per a tots els joves que no tenen accés a teràpia, en un context en què la seguretat social dona cita per a un període de tres a quatre mesos”, assenyala Canales. 

El xat de Miinta ofereix una subscripció mensual de 15 euros, que a més d’assignar a l’usuari un psicòleg encarregat del seu seguiment, ofereix la possibilitat d’accedir al xat les 24 hores del dia i de rebre una pauta d’exercicis terapèutics validada per professionals. Un punt de partida més planer si es compara amb els 54 euros que costa de mitjana una hora de teràpia a Catalunya, segons mundopsicologos, la web de psicologia líder a l’Estat.

Escoles i universitats: el target de Miinta

La iniciativa es va posar en marxa el març del 2023 i, en menys d’un any, ja ha aconseguit reunir un equip de sis persones més els 10 psicòlegs que ofereixen el seu ajut a través del xat. Des d’aleshores, amb la finalitat d’abastar el màxim de públic jove possible, el projecte ha posat el focus en escoles i universitats. “Entorn del 50% dels estudiants presenten símptomes depressius i ansietat moderada o greu”, apunta Munné, qui detalla que només el 5% d’aquests han fet servir el suport psicològic proporcionat per la universitat. 

El 50% dels estudiants presenten símptomes depressius i ansietat moderada o greu

Amb pocs mesos operatiu, més de 100 persones ja han passat pel xat de Miinta, de les quals actualment estan pagant, o bé una subscripció, o bé el lot de quatre sessions terapèutiques que ofereix la plataforma. “Estem creixent mes a mes, els usuaris que paguen continuen apostant pel xat, el grau de satisfacció és molt elevat”, afirma Canales, qui defineix l’eina com “una aproximació al benestar emocional” per a tothom qui la fa servir, però especialment per al 25% dels usuaris que, una vegada haver-lo testejat, aposten per aprofundir amb sessions de teràpia. El cofundador afegeix que “hem comprovat que la combinació de suport diari via xat amb les sessions complementàries és una fórmula molt efectiva”.

IA i psicologia: poden ser bons aliats?

Davant la projecció de Miinta, els cofundadors vaticinen un 2024 molt optimista. “És l’any d’oferir un producte molt més complet, més enllà d’un suport per xat també volem oferir un assistent virtual amb IA que complementi la tasca del psicòleg, així com contingut personalitzat per a cada client i oferint una experiència 360”, apunta Canales. “Això ens permetrà escalar l’impacte del xat i donar suport a molts més joves”, afegeix per la seva banda Munné, qui recorda la importància de mantenir el focus en “la formació tant d’estudiants com de professors entorn de les problemàtiques que es veuen avui dia i dotar aquests darrers d’eines destinades a la formació”.

Més info: 10 startups catalanes cridades a revolucionar el sector de la salut digital

Els dos joves cofundadors donen la benvinguda el 2024 després d’un frenètic 2023. Malgrat els clàssics aprenentatges derivats de la creació i gestió d’un projecte d’aquesta magnitud, Munné i Canales posen un especial èmfasi en els relacionats amb el seu públic més pròxim, la generació Z: “Es tracta d’una generació que disposa d’un paradigma diferent respecte de la salut mental, cerquen un suport completament diferent de la teràpia tradicional on el seguiment diari juga una gran importància”, comenta Canales, qui conclou assegurant que “copiar i enganxar les solucions existents no serveix”. En aquesta línia, Munné ressalta la necessitat de “posar més atenció” en aquestes noves generacions que, al cap i a la fi, “seran les que lideraran la nostra societat en el futur”.

Més informació
La revolució de la salut digital frisa per un futur unicorn
La salut digital catalana busca oportunitats a l’exterior
Les deu principals inversions del ‘digital health’ català
Avui et destaquem
El més llegit