• Economia
  • La revolució de la salut digital frisa per un futur unicorn

La revolució de la salut digital frisa per un futur unicorn

Barcelona Health Hub prem l'accelerador i suma un nou pavelló al Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau

Cristian Pascual, director de Barcelona Health Hub i Jaume Collboni, primer tinent d'alcalde de Barcelona | Cedida
Cristian Pascual, director de Barcelona Health Hub i Jaume Collboni, primer tinent d'alcalde de Barcelona | Cedida
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
18 d'Octubre de 2022
Act. 18 d'Octubre de 2022

A la revolució que viu el sector sanitari arreu del món, Barcelona té una posició privilegiada: la BioRegió (l'ecosistema de les ciències de la vida i la salut de Catalunya) és considerada un dels principals hubs d'innovació d'Europa, format per 91 institucions i més de 1.300 empreses. És un sector primordial en l'economia catalana: representa el 8,7% del PIB i dóna feina a 244.000 persones, més del 8% de la població ocupada a Catalunya.

 

Des del 2010, el ritme de creació d'empreses a la BioRegió és d'una empresa per setmana. És a dir, entre 50 i 55 noves empreses noves de mitjana cada any. I d'aquesta empenta emprenedora n'és testimoni directe el Barcelona Health Hub (BHH), l'associació que connecta grans corporacions, empreses emergents i inversors de l'àmbit de la salut digital i que pot presumir de tenir en el seu ecosistema més de 350 membres i d'estar ubicada en un entorn privilegiat: al Recinte Modernista de Sant Pau, l'obra més important de Lluís Domènech i Montaner, declarada Patrimoni Mundial per la Unesco, que el connecta de manera directa amb la sanitat real, amb l'Hospital de Sant Pau.

 

"El model sanitari actual està obsolet i està arribant al seu final, però per sort tenim un conjunt de solucions, un calaix amb milers d'eines que ajudaran a solucionar gran part d'aquests problemes", ha afirmat Cristian Pascual, CEO i cofundador de Mediktor i president del BHH, a la presentació de la pròxima edició del BHHSummit, que se celebrarà el proper 26 d'octubre. La presentació, de fet, s'ha vist eclipsada per un anunci més important: la Fundació Sant Pau invertirà 10 milions d'euros en rehabilitar un nou pavelló al recinte modernista per ampliar la seu del BHH. Amb aquest nou pavelló, de 2.500 metres quadrats, el hub comptarà amb 7.500 metres de superfície.

El nou pavelló, ubicat tot just davant del de Sant Manuel, entrarà en funcionament d'aquí dos o tres anys i, segons previsions del hub, albergarà entre 25 i 30 empreses, uns 400 treballadors. La inversió la durà a terme la Fundació de Sant Pau, qui després llogarà l'espai al BHH.

Koa Health és la startup de salut digital que té més punts de convertir-se en un unicorn

"Necessitem crear el proper unicorn de salut digital", ha anunciat Pascual. I observant les xifres, la que té més punts d'aconseguir-ho de moment és Koa Health, que al febrer va tancar la ronda d'inversió més gran de salut digital d'Espanya. La spin-off de Telefónica amb seu a Barcelona i oficines a Amsterdam i Londres es dedica a oferir solucions terapèutiques de telemedicina per a problemes de salut mental. De fet, des del hub asseguren que un dels vessants que més està funcionant en la telemedicina és, precisament, la consulta mental. 

La validació, l'inici per materialitzar la solució

L'associació ha premut l'accelerador, per una banda, sumant nova superfície per al hub, però també agilitzant i materialitzant la transferència de solucions tecnològiques, de l'empresa emergent a l'entorn sanitari. Si aquest estiu el hub anunciava la creació del Centre de Validació Clínica de Solucions Digitals, que volia accelerar el procés de validació de les solucions tecnològiques i el seu trasllat a la pràctica clínica diària, només dos mesos més tard ja poden anunciar que tenen tres solucions digitals a punt d'iniciar el procés de validació.

Les tres solucions pertanyen a diferents àmbits sanitaris: una està relacionada amb malalties cardiovasculars, una altra incideix en el seguiment de les teràpies i l'adherència als medicaments, i la tercera aplica la intel·ligència artificial per anticipar-se a malalties de salut mental en els professionals. Encara no han volgut fer públics els noms de les empreses que hi ha darrere d'aquestes solucions. L'objectiu del centre és que les tres solucions assoleixin el procés de validació en un període de 6 a 10 mesos i puguin evitar, d'aquesta manera, els llargs terminis habituals que arrosseguen aquests processos, que normalment duren dos anys, o més.

Un cop validada la solució, la idea és que "el procés impacti sobre l'hospital i s'apliqui la solució", ha explicat Óscar Garcia-Esquirol, director metge del hub. De fet, l'Hospital de Sant Pau, que té signat un acord comprometent-se a intentar aplicar les solucions després de la seva validació, servirà com a show case per a altres hospitals.

Les dues velocitats

Segons Pascual, "tenim el potencial per jugar un paper important en el món de la innovació en sanitat", però cal encara "que es faci una aposta de país". El president del BBH creu que el sistema sanitari va a dues velocitats ben diferenciades: la del públic, "dissenyat per no comprar innovació", i la del privat, on ja s'estan aplicant nous models de medicina digital. Luis Badrinas, CEO del Barcelona Health Hub, posa l'exemple de la telemedicina, ja integrada en molts serveis sanitaris privats, però encara no valorada -ni ben retribuïda- en el sistema públic.

Pascual: "La clau està en la retribució"

De fet, "la clau està en la retribució", apunta Pascual, com a solució per agilitzar la innovació en la sanitat pública. Pascual ha criticat que el professional sanitari no estigui prou ben valorada al nostre país, fet que provoca "una mancança de professionals d'una magnitud important". 

"La sanitat com l'hem conegut fins ara no és sostenible. El model tradicional ha de canviar cap a una forma de sanitat més sostenible, escalable i inclusiva", apunta Pascual. Cap a una experiència omnicanal, on les dades estiguin connectades i la sanitat "deixi de ser reactiva, per ser proactiva".