Minuts.cat, guanyar temps ajudant

Aquesta plataforma, guanyadora de l'smartCAT Challenge, reconeix la feina per a la comunitat amb una targeta que es pot bescanviar per activitats i serveis

Quantes vegades t'has plantejat dedicar part del teu temps a fer tasques comunitàries? Minuts.cat és una plataforma que reconeix la feina que fa la gent per ajudar la seva comunitat amb una targeta que els usuaris poden bescanviar per activitats i serveis i fins i tot regalar a un veí o veïna. Un projecte que ha resultat guanyador de l'smartCAT Challenge, el concurs d'emprenedoria tecnològica impulsat per la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital sota el paraigua de l'estratègia smartCAT i dins del projecte internacional "Smart City Hack", que convida emprenedors d'arreu del món a desenvolupar solucions per a les seves ciutats mitjançant iniciatives d'innovació oberta.

Com funciona?
El primer pas és apuntar-se a una tasca proposada per l'Ajuntament, una entitat o un grup del municipi. Un cop completada la tasca, els organitzadors ofereixen als participants uns vals de 15, 30 i 60 minuts, en funció del temps aportat en la feina per a la comunitat. Aquests vals contenen un codi que permet sumar els minuts acumulats al compte de cada usuari al portal minuts.cat. Tot aquest temps acumulat es pot bescanviar per diferents activitats o serveis, que tenen un valor quantificat en minuts.Al capdavall, es tracta d'incentivar el compromís amb tasques socials o de millora del medi ambient. El suport a diverses entitats, l'acompanyament a gent gran o la neteja d'entorns naturals són alguns exemples de tasques que es recompensen amb els vals de minuts. A través del seu bescanvi, els veïns més implicats amb la comunitat gaudeixen d'accés a serveis municipals, entrades o descomptes al comerç local.

Innovar amb el temps
Pels seus creadors, els minuts permeten posar en valor el temps que aporta cadascú i obren la porta a treballar en comunitats de tot tipus i en multitud de sectors, creant noves col·laboracions entre la població, entitats i els sectors públic i privat.

Alhora, permet actuar davant la disminució de la qualitat de vida reforçant els vincles comunitaris, coproduïr serveis públics, fer co partícip a la població en la cura i el manteniment del bé comú i promoure la participació activa.La prova pilot al Vallès
El municipi de Figaró-Montmany ha estat el protagonista aquest octubre de la prova pilot de Minuts.cat. Una primera experiència organitzada per l'associació Xelac (Xarxa d'Economia Local de l'Alt Congost) amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figaró-Montmany i la Diputació de Barcelona.

Projecte guanyador
Convertir-se en els guanyadors de l'SmartCAT Challenge ha permès a Minuts.cat obtenir un premi de 5.000 euros. A més, podrà participar al concurs internacional que tindrà lloc durant la pròxima edició de l'Smart City Expo World Congress que se celebrarà del 15 al 17 de novembre a Barcelona.

Minuts.cat, que també va ser l'escollida per l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès per al pilot de l'àmbit de ciutat col·laborativa, es va imposar als altres nou finalistes que van competir en directe a la gran final del concurs, que va tenir lloc aquesta setmana passada al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), a Terrassa.
Avui et destaquem
El més llegit