Detectar el càncer colorectal amb microones

L'empresa vol fer més ràpida la detecció precoç per facilitar la identificació dels pòlips malignes, precursors del càncer, mitjançant un petit accessori

El dispositiu es pot utilitzar amb les colonosc+opies | iStock El dispositiu es pot utilitzar amb les colonosc+opies | iStock

Neix una nova empresa que té com a objectiu fer més ràpida i eficient la detecció precoç del càncer colorectal. Es tracta de MiWEndo Solutions, una spin-off que ha impulsat la unitat de recerca BCN Medtech de la UPF en col·laboració amb la UPC, l’Hospital Clínic i ICREA. Segons informen en un comunicat, la companyia està desenvolupant un dispositiu mèdic de baix cost que es podrà utilitzar durant les colonoscòpies per facilitar la identificació dels pòlips malignes, precursors del càncer, mitjançant tecnologia de microones.

El càncer colorectal és una malaltia molt prevalent entre la població de més de 50 anys. Per tal de detectar-la en les seves etapes primerenques, quan resulta més fàcil de tractar i es pot curar, s’han posat en marxa programes de cribratge. Aquest cribratge finalitza amb la realització d’una colonoscòpia, durant la qual els metges comproven amb una càmera si hi ha pòlips al còlon del pacient i, en cas de trobar-ne, els extreuen per evitar la seva potencial progressió a càncer. El problema és que aquestes lesions no sempre són senzilles de trobar perquè la visibilitat a les colonoscòpies és limitada.

La solució que està desenvolupant MiWEndo Solutions permetrà fer front a aquest problema. Es tracta d’un petit accessori que es col·locarà a l’extrem dels colonoscopis i que disposarà d’una sèrie de sensors que permetran escanejar l’intestí gros. Gràcies a això, l’eina serà capaç de detectar si hi ha pòlips i de determinar el seu grau de malignitat. Quan trobi aquestes lesions, enviarà de manera immediata un avís als metges perquè les puguin localitzar visualment, tal i com es fa en les colonoscòpies convencionals.

Més informació
Hi ha problemes que no tenen solució (el càncer sí)
Estudis genètics: valor predictiu i preventiu en el càncer
Un fàrmac per atacar només les cèl·lules mare del càncer
Avui et destaquem
El més llegit