El Matías és vigilant d'un pÀrquing de Barcelona, propietat de Nuñez i Navarro. Cada matí, quan arribava a la feina a primera hora, no hi havia ningú que li donés el bon dia. Però això va canviar amb el NN Wallery, un projecte d'art urbà ideat per Nuñez i Navarro que vol transformar els murs d'obra i altres espais urbans privats, en espectaculars murals on els artistes puguin plasmar el seu art i millorar la vida de les persones del voltant. És el cas d'aquest vigilant en concret que va passar a tenir un gegant "Buenos días, Matías" a la persiana del pàrquing que havia d'aixecar cada matí; però n'hi ha de més exemples.
L'art convida a la desconnexió, a l'abstracció, al plaer; i "és molt més agradable veure una obra d'art al carrer, que no pas una lona verda gegant tapant una façana cada vegada que hi ha obres al carrer", explica Daniel Zafra, director de comunicació i màrqueting de Nuñez i Navarro. El projecte el van iniciar a finals del 2018 moguts, justament, per la voluntat d'impactar positivament a l'entorn de les promocions d'obra nova que iniciaven. "Les obres d'una nova promoció poden durar entre tres i quatre anys i ens preocupava la influència que tenen aquestes en el seu entorn", comparteix.
L'estrena del NN Wallery la van fer a Sant Joan Despí de la mà de l'artista Pez Barcelona, a una promoció que tenia un mur d'obra de més de 80 metres. El briefing que li van donar a Pez -i que han mantingut amb tots els artistes que han participat en el projecte- és: com interpretes Barcelona? "Des del primer moment, la reacció dels veïns i dels comerciants va ser molt positiva. S'apropaven a l'artista per parlar sobre l'obra, en viu, mentre la pintava", explica Zafra.
A Pez Barcelona, l'han seguit altres artistes urbans de renom, com Soem, Marina Capdevila, Daniel Torres, Joan Tarragó i Berok. Les 27 obres d'art que ha generat el projecte fins a dia d'avui han anat a càrrec d'artistes nacionals, proposats per Norma Editorial, però a la darrera perfomance el projecte ha donat salt internacional que ha vingut de la mà del berlinès DXTR (Dennis Schuster). L'artista ha estat pintant la seva obra d’art durant aquesta última setmana d'octubre en el mur de la futura promoció de València amb Rogent, a Barcelona. En ella, ha plasmat la seva pròpia imatge i interpretació de Barcelona i ha preparat un joc per interactuar amb el públic, amagant a la seva obra estrelles amb forma de dodecaedre, en homenatge a l'estrella de la Sagrada Família de Gaudí que corona la torre de la Verge Maria. En el joc proposat per DXTR el públic les ha de trobar.
Zafra: "Un cop s'acaba l'obra, el mur desapareix"
Les de les promocions d'obra nova són obres efímeres. "Un cop s'acaba l'obra, el mur desapareix", explica Zafra. Però NN Wallery té un altre vessant, on l'art queda de manera permanent, amb les persianes de pàrquings, de locals comercials o portes d'hotels de Nuñez i Navarro. En aquesta segona línia del projecte, col·laboren amb la galeria Il·lacions, especialitzada en el disseny de Barcelona.
La iniciativa respon a una voluntat altruista, de responsabilitat social corporativa. "Volem millorar l'impacte dels nostres immobles en el seu entorn", assegura Zafra, qui creu, a més, que aquesta és una manera de democratitzar l'art, d'expandir-lo pel carrer, "en comptes d'estar concentrat als museus".