Dos investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI) han posat en marxa una empresa dedicada a la creació d'eines digitals per a malalties que necessiten una resposta urgent. Myosafe és el nom de la nova companyia i ha comptat amb la col·laboració de l'hospital Josep Trueta de Girona, l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i la Universitat de Girona. La recerca l'han liderat els doctors Jaime Aboal i Rafel Ramos, tots dos investigadors de l'IDIBGI. Aboal també és cardiòleg del Trueta, mentre que Ramos és investigador a l'IDIAP i catedràtic de la UdG. Myosafe permetrà optimitzar el procés de resposta per part dels sanitaris quan es produeixi una situació que necessita una resposta urgent.
Un exemple d’èxit d’aquest tipus de tecnologies és l’aplicació Odisea que agilitza la gestió de l'infart agut de miocardi a partir del moment en què la persona dona el senyal d'alerta. Aquesta aplicació ha estat reconeguda amb sis premis de societats de cardiologia i institucions públiques pel seu caràcter innovador en la gestió del codi infart utilitzant eines de telemedicina.
Odisea agilitza la gestió de l'infart agut de miocardi a partir del moment en què la persona dona el senyal d'alerta
Cal tenir en compte que l’atenció prehospitalària d'un pacient engloba tot allò que passa fins que la persona és tractada. Això inclou el trasllat al centre sanitari o el diagnòstic. Aquesta fase és “determinant” per fer un bon pronòstic i l’evolució d’una patologia, especialment si es tracta d'un problema clínic agut, és a dir, una malaltia que comença de forma ràpida i brusca, com per exemple un infart de miocardi.
Des de l’IDIBGI esperen que aquesta nova aplicació serveixi per posicionar la Regió Sanitària de Girona com una de les impulsores a l’hora de crear un teixit emprenedor dedicat a la salut.