Operacions quirúrgiques a velocitat 5G

L'Hospital Clínic i la Mobile World Capital Barcelona apropen la teleassistència en temps real gràcies a aquesta nova tecnologia

Vista aèria de l'Hospital Clínic de Barcelona Vista aèria de l'Hospital Clínic de Barcelona

La teleassistència d'operacions quirúrgiques a distància i en temps real és més a prop que mai. Mobile World Capital Barcelona i l’Hospital Clínic de Barcelona han presentat en el marc de GSMA Mobile World Congress un projecte pilot que ho permetrà mitjançant la tecnologia 5G.

El projecte pilot es desenvoluparà a Òptimus, el quiròfan més avançat del món, que s’ubica a l’Hospital Clínic de Barcelona, segons han explicat les entitats en un comunicat. Es tracta d’un quiròfan integrat, robotitzat i digital que incorpora tecnologies com el big data o la il·luminació intel·ligent. En aquest quiròfan s’està testejant ara mateix una solució que registra audiovisualment tot el que passa a la sala, des de tots els angles possibles, i envia en temps real aquesta informació a l’exterior. Aquesta proposta, implementada l'empresa AIS Channel, és la base de la teleassistència, és a dir, de la mentoria o l’assistència a distància. El telementoring real sustentat en tecnologia 5G permetrà que un cirurgià especialista guiï sense estar físicament present i a temps real al cirurgià que estigui operant des del quiròfan.

El 5G, la clau perquè la teleassistència sigui una realitat

El projecte s’ha testejat ja en un entorn real simulat, donat que existeixen limitacions tecnològiques que impedeixen que es desenvolupi totalment. La incorporació de la tecnologia 5G permetrà superar aquestes barreres i reduir la latència existent de 0,27 segons a 0,001 segons, una reducció de temps decisiva en qualsevol intervenció quirúrgica. El 5G permetrà també incrementar la qualitat i la definició de les imatges, punt fonamental perquè els equips mèdics puguin prendre decisions amb la màxima informació disponible.

Els representants de la MWCB i el Clínic | Cedida

Els representants de la MWCB i el Clínic | Cedida

La primera fase del cas d’ús es centrarà en provar la teleassistència entre el quiròfan de l’Hospital Clínic i altres instal·lacions del mateix hospital. En una segona fase es preveu col·laborar entre diferents hospitals de Barcelona; i en una tercera, entre l’hospital i un vehicle en moviment, és a dir, una ambulància.

El projecte pilot s’emmarca en l’acord de col·laboració subscrit entre Mobile World Capital Barcelona i l’Hospital Clínic de Barcelona per promoure la innovació en el sector salut en el marc del 5G i sumant-se a la iniciativa 5GBarcelona perquè la ciutat esdevingui un hub digital d'aquesta tecnologia i de referència europea.

Més informació
4YFN, el laboratori del MWC
Avui et destaquem
El més llegit