Per què Catalunya agrada tant al sector farmacèutic?

Infraestructures com el Sincrotró Alba i el super-ordinador MareNostrum, un sistema sanitari públic punter i les universitats fan de Catalunya la cinquena destinació més atractiva d'Europa pel sector de les ciències de la vida

Entre el 2009 i el 2015, Catalunya ha estat la cinquena destinació predilecta per les inversions del sector farmacèutic a Europa. 560 companyies i 114 organitzacions de recerca l'han triada per desenvolupar-hi les seves activitats. El 45% de les farmacèutiques espanyoles es troben a Catalunya, on el sector de les ciències de la vida genera 35.000 llocs de treball i 11.000 milions d'euros anuals.

L'estudi Life Sciences in Catalonia elaborat per ACCIÓ aquest mes de setembre repassa algunes de les característiques que fan de Catalunya un destí especialment atractiu pel sector.

Una raó per la qual empreses de dins i fora de l'estat escullen Catalunya és pel seu competitiu sistema d'R D. El Sincrotró Alba o el super-ordinador MareNostrum són la cara més visible d'una xarxa de centres d'investigació i parcs científics que són líders a escala internacional. En total, a Catalunya hi ha 66 instituts de recerca (56 dels quals especialitzats en ciències de la vida) i 16 parcs tecnològics i científics. Hi treballen més de 72.000 persones; 4.700 de les quals són investigadors. L'1% de la producció científica al món prové de Catalunya; una xifra 9 vegades superior al que li correspondria per la seva població.

El sistema sanitari espanyol, considerat un dels millors del món i el setè més avançat segons l'OMS, és un altre dels atractius catalans pel sector. Hi ha almenys 17 hospitals universitaris en terres catalanes, d'un total de 211 entre públics i privats. Catalunya ocupa, a més, el segon lloc en subvencions de la Comissió Europea en recerca clínica en el camp de la salut humana. Només Holanda supera Catalunya en aquest camp.

El sistema universitari és un altre factor positiu. 11 de les 13 universitats catalanes ofereixen estudis de ciències de la vida. Més de 39.000 estudiants hi estan desenvolupant graus, màsters i doctorats relacionats amb les ciències de la vida o la salut. A més, els costos laborals dels especialistes del sector a Catalunya són excepcionalment competitius, cosa que atreu moltes empreses.
 

Avui et destaquem
El més llegit