Puzzle X i la màgia del grafè

Fira de Barcelona acollirà al novembre el nou congrés de materials avançats impulsat per Fira, MWCapital i l'AMPT

Els ponents de la presentació de Puzzle X, presidida pel CEO de GSMA John Hoffman i la directora general de l'AMPT, Zina Jaharri Cinker Els ponents de la presentació de Puzzle X, presidida pel CEO de GSMA John Hoffman i la directora general de l'AMPT, Zina Jaharri Cinker

El retorn del Mobile World Congress als passadissos de Fira suposa, també, el de la capitalitat digital de Barcelona al sud d'Europa. Les tecnologies que marquen el present i el futur de la societat s'han tornat a reunir a la capital catalana, centre d'un país, en paraules del Secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat, que "ha estat industrial i ara vol esdevenir digital". La introducció en societat de la iniciativa de frontier materials Puzzle X, organitzada per Fira de Barcelona, MWCapital i l'Advanced Material Future Preparedness Taskfoce (AMPT) aprofundeix aquesta identitat. "No podia celebrar-se enlloc més que a Barcelona", reconeix Zina Jarrahi Cinker, directora general de l'entitat.

Puzzle X tindrà dues parts: un congrés - el primer en el seu camp - que compartirà l'espai de Gran Via de Fira amb l'Smart City World Expo el cap de setmana del 16 al 18 de novembre, i un projecte de Venture Capital que impulsarà les iniciatives empresarials que sorgeixin de les jornades. La idea, Segons el CEO de GSMA John Hoffman, és fer de Barcelona el primer hub del món en el que es coneix com materials de frontera - nous materials amb aplicacions tecnològiques disruptives, des del grafè o els biomaterials fins als materials quàntics. "Volem desenvolupar un ecosistema que s'aguanti a sí mateix i creixi per esdevenir un nou Mobile World Congress", projecta Hoffman, orgullós d'haver aconseguit organitzar el projecte en "només uns mesos".

El saló, que espera acollir entre 400 i 500 personalitats relacionades amb les diverses facetes del sector dels advanced materials – des d'acadèmics i investigadors en la matèria a inversors i venture capitalists especialitzats en el sector de les deep tech – estarà dividit en tres jornades: XChange, una primera aproximació als problemes moderns i les solucions tecnològiques que s'hi podrien aplicar; Co-Create, una posada de contacte entre experts de disciplines diverses per fer "bullir les idees", segons Jarrahi; i Ignite, l'inici del procés de Venture Capital. El seguiment de les millors propostes empresarials seguirà el model del projecte Collider de MWCapital, amb quatre startups seleccionades per ser incubades per Puzzle X durant tot l'any següent.

La directora general d'AMPT coincideix amb Hoffman en la celeritat de l'organització de l'esdeveniment, tot agraint el suport de l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Ministeri d'indústria, presents a l'acte. El secretari de Polítiques Digitals del departament, David Ferrer, dóna aquest suport per fet. "No és una sorpresa que Barcelona aculli un nou esdeveniment que pugui revolucionar l'economia". Hi coincideix la tercera tinenta d'alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, que veu en la ciutat "el motor digital d'Espanya i la capital tecnològica del Sud d'Europa". Puzzle X és, per la regidora, clau per a mantenir aquesta capitalitat. "El projecte – considera Bonet – és la pedra angular del Barcelona Green Deal".

Jaharri: "La veritable màgia i els usos transformacionals dels nous materials són aquells que encara no coneixem"

Ni acadèmia ni empresa

"Puzzle X no és una conferència acadèmica, ni un congrés industrial, ni una exposició", defensa Jarrahi, que troba que la innovació que proposaran els continguts del saló ha d'anar acompanyada de creativitat organitzacional. A la nova iniciativa es podrà trobar una "barreja de keynote speakers amb exhibicions, competicions, hackatons", promet la directora d'AMPT. Un ambient que el president del Consell d'Administració de Fira de Barcelona, Pau Relat, considera ideal per "acollir idees disruptives".

Les diverses propostes i ambients fóra dels que normalment es poden trobar en un congrés tecnològic són clau per assolir els objectius que es planteja Puzzle X. Jarrahi espera poder generar un entorn "diferent i vibrant" basat en l'experiència dels investigadors i inversors convidats al saló i que pugui, de fet, transcendir tots els projectes que hi arribin. "La veritable màgia i els usos transformacionals dels nous materials – assegura la directora general – són aquells que encara no coneixem".

Els materials dels desafiaments del mil·lenni

Puzzle X planteja aplicar les tecnologies i els materials que s'hi desenvolupen per aplicar a la construcció "d'un futur millor i més sostenible pel planeta i la seva gent", destaca Jarrahi. En aquest sentit, el saló i les startup que s'hi cultivin giraran entorn quatre dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides: la Bona Salut i el Benestar; la Indústria, innovació i infraestructura; les Ciutats i Comunitats Sostenibles; i l'Acció pel clima. Ferrer hi coincideix, tot considerant que "parlar de nous materials vol dir parlar de sostenibilitat i economia circular".

Hoffman: "Puzzle X no prediu el futur, crea el futur"

Les aplicacions dels materials de frontera que sorgiran de Puzzle X contribuïran a la sostenibilitat i l'adaptació a la transició ecològica de diversos sectors, projecta Jaharri. Les "llavors que alimentarà el projecte" aniran des de la salut fins a l'urbanisme, passant per la mobilitat, els sensors o, per descomptat, la tecnologia mòbil. En aquest sentit, i tot i que veu la iniciativa com un "catalitzador" per al MWC i el 4YFN, Hoffman defensa la llunyania del projecte d'AMPT del proper Mobile – que se celebrarà al febrer. "El nivell de soroll del congrés és massa alt – lamenta el CEO de GSMA – i no volem que Puzzle X competeixi amb ningú: volem posar-hi llum".

Les esperances de Hoffman en el nou saló justifiquen l'atenció que hi volen posar. L'ecosistema que Puzzle X crearà a Barcelona, com projecta el CEO, pot transformar el món. "Volem crear les condicions per conèixer els grans problemes i portar científics que els puguin resoldre", afegeix Jarrahi. Puzzle X, conclou un eufòric Hoffman, no "prediu el futur, crea el futur".

Més informació
L'empresa catalana regna al Mobile
MWC21, menys mòbils i més ètica
Elon Musk, de Barcelona a Mart
Avui et destaquem
El més llegit