Què és un 'bibliotuber'?

Els aficionats a penjar a la xarxa vídeos en què comenten lectures tenen la seva definició catalana en el mot bibliotuber

La literatura també ha trobat en les noves tecnologies nous lectors
La literatura també ha trobat en les noves tecnologies nous lectors
Amb motiu de la Fira Liber, que té lloc aquesta setmana a Barcelona, destaquem un terme relacionat amb una nova manera de compartir el gust i la passió pels llibres a través de la xarxa, i de promoure, de passada, l'hàbit de la lectura i el debat literari: es tracta del neologisme booktuber.

El mot anglès booktuber fa referència a una persona que penja vídeos a la xarxa, especialment a Youtube, amb recomanacions de llibres. La proposta catalana per a referir-se a aquest concepte és bibliotuber, bibliotubera.

De la mateixa manera que booktuber és en anglès un acrònim de book i youtuber, bibliotuber és també un acrònim format amb biblio- , forma prefixada del mot grec biblíon 'llibre', i el segon segment del mot youtuber (terme format directament a partir del nom propi Youtube).

El nou terme té dos avantatges: es pot pronunciar agut, tal com ho faria qualsevol catalanoparlant, i de manera paral·lela a altres casos semblants com bloguer, youtuber o instagramer; i permet fer la flexió regular del femení a la catalana: bibliotubera.
Avui et destaquem
Comentaris