• Innovació
  • Quins continguts he de publicar a Twitter?

Quins continguts he de publicar a Twitter?

L'expert de Twitter Francesc Grau recomana consells i estratègies per donar valor als continguts i fer créixer el número de seguidors

Narcís Presas
17 de Desembre de 2013
Act. 17 de Desembre de 2013

"Twitter no és cap joc. Afecta al posicionament de la marca i a la reputació de les empreses", amb aquesta sentència l'expert en Twitter Francesc Grau@FGrau deixa clara la importància de tenir definida una estratègia de publicació de continguts a la xarxa social, tant a nivell individual, per construir una marca personal, com en l'àmbit corporatiu, perquè esdevé un canal de comunicació directa amb el client i una eina de posicionament a Internet.

La importància dels continguts
L'estratègia de continguts a Twitter ha de combinar un doble objectiu: donar valor als nostres seguidors i fer créixer la nostra comunitat. Per créixer, explica Grau en una conferència a EADA, primer has de mantenir els seguidors que tens, i tenir clar que si no fas res acabes decreixent . Les matemàtiques no enganyen a Twitter: "A més tuits interessants, més interès generat, i quan més publiques, més seguidors guanyes", afegeix.

En aquest sentit, Grau insta a seleccionar els continguts amb cura: "Un bon contingut en un bon moment obté molta viralitat". Quant a la freqüència, Grau creu que la xifra òptima són entre set i vuit tuits al dia, dels quals la meitat haurien de ser continguts de valor, i la resta de relació amb altres usuaris.

Equilibri entre informació i relació
Grau considera que la gent a Internet essencialment hi fa dues coses: informar-se i relacionar-se. Per tant, afegeix, caldrà diferenciar entre una estratègia de relació i una d'informació. Grau posa d'exemple que pots seguir a comptes de Twitter de gent que diu coses interessants però no et cau bé i, en canvi, pots no seguir a persones que et cauen bé però que no t'interessi res del que poden publicar.

La pregunta màgica, però, és: què he de fer per donar valor als meus continguts? Grau recomana publicar els textos correctament i seguint les nomenclatures pròpies del mitjà, curar bé el contingut –seleccionar informació d'interès i presentar-la de manera interessant i personal al lector-, retransmetre experiències, equilibrar els tuits d'informació i els de relació i l'interès propi i l'aliè –la gent ens segueix perquè li interessem però rebutja un excés d'ego-, ser generós i ràpid compartint continguts, defugir tant com es pugui l'automatització dels continguts i vigilar la desubicació i descontextualització dels continguts publicats.

Amb aquestes premisses, l'estratègia a Twitter d'una persona o empresa ha de combinar a parts iguals informació i relació. Pel que fa a informació, un 25% ha de ser de la pròpia marca i un 25% de temes relacionats, i pel que fa a relació, un 25% ha de ser amb la pròpia comunitat i l'últim 25% amb comptes aliens que tinguem monitoritzats.

Un altre equilibri que cal tenir en compte, explica Grau, és entre publicar continguts que les empreses estan interessades a comunicar sobre la marca però que poden no interessar als seguidors, i continguts que interessen al lector però dels quals no se'n treu cap rèdit publicitari.

Aspectes a tenir en compte
Segons Grau, per definir una bona estratègia de comunicació a Twitter cal tenir en compte uns principis bàsics: brevetat -Twitter viu de titulars, idees i reflexions, i cal defugir converses llargues-, personalitat –cal projectar el més pròxim a la realitat i descartar personatges de ficció-, qualitat –donar valor a cada tuit i a cada follow per fidelitzar els seguidors- i coherència –seguir els codis d'actuació i publicació de Twitter-.

La presència formal a Twitter també és important. Grau suggereix un nickname clar, mostrar la cara a l'avatar, treballar a consciència la biografia amb un eslògan atractiu i una descripció definidora, un enllaç clar i transparent –res d'utilitzar escurçadors-, una imatge de capçalera que complementi i contextualitzi la biografia, cuidar l'stream de fotos i vídeos i mantenir un timeline atractiu –els usuaris de Twitter es fixen ens els dos o tres últims tuits per valorar si seguir o no a un determinat compte-.