Smart Variable, tecnologia per als problemes de tota la vida

La startup s'especialitza en blockchain i contractes intel·ligents en sectors com l'agrícola

Smart Variable proposa solucions tecnològiques a problemes convencionals | iStock Smart Variable proposa solucions tecnològiques a problemes convencionals | iStock

La tecnologia avança de forma imparable, tant que en molts casos ens veiem arrossegats per una deriva de novetats de les quals no sabem treure partit. Davant d'aquesta situació sovint ens quedem amb les nostres pràctiques habituals, perdent-nos així tot un món de possibilitats. La finalitat de Smart Variable és justament posar al servei de productors i consumidors solucions tecnològiques de forma simple i oberta. 

Friman SánchezHeike Fickel i Carlos Cortés són els fundadors d'aquesta startup amb seu a Barcelona Activa. Els tres companys de negoci van començar el projecte de Smart Variable de la forma més convencional: compartint idees i inquietuds. Els tres socis eren molt conscients que en els últims anys la convergència de tecnologies ha canviat molts paradigmes en el món empresarial.

"Vam veure que hi havia moltíssim potencial en aquest sector, de manera que ens vam llençar a pensar potencials propostes on aquestes tecnologies tinguessin cabuda", recorda. És així com el 2018 van començar a treballar en la creació de Smart Variable que avui dia s'ha especialitzat en el desenvolupament de blockchain i contractes intel·ligents.

"Recopilem la informació a través de diferents recursos, com l'internet de les coses, i li donem visibilitat i accessibilitat gràcies a l'estructura del blockchain"

Perfeccionant cada part de la cadena

Parlar de solucions tecnològiques és obrir un ventall molt ampli i, a vegades, difícil de visualitzar. Són uns i zeros, són robots futuristes o microxips diminuts? Friman Sánchez per salvar-nos de les nostres visions estereotipades del que són les solucions tecnològiques ho exemplifica amb la seva experiència amb la producció de cafè.

L'empresa fa temps que treballa en la traçabilitat del cafè. "Analitzem tot el procés del cafè des de la plantació fins al consum final, de manera que cada participant de la cadena de producció pot aportar informació del que passa a cada tram", explica Friman Sánchez. Extreure aquesta informació de forma veraç i fiable té moltes utilitats tant per a l'empresa com per al consumidor. Per una banda, l'empresa pot perfeccionar el seu sistema i detectar fàcilment qualsevol problema. D'altra banda, els consumidors poden saber si aquest producte realment és sostenible o de comerç just, per exemple.

"Nosaltres recopilem la informació a través de diferents recursos, com l'internet de les coses, i li donem visibilitat i accessibilitat gràcies a l'estructura del blockchain", resumeix Sánchez. El seu sistema és aplicable a qualsevol producte agrícola i actualment treballen per crear un sistema més genèric que pugui ser aplicat en altres sectors. Per ara però la seva especialitat és el cafè.

"Creiem que la integració de la tecnologia té i tindrà un gran impacte en la economia"

Supervivència digital davant la pandèmia

"Com la nostra feina es basa en la tecnologia pràcticament podem fer-ho tot des de casa, però en el sector agrícola on treballem la pandèmia ha tingut un gran impacte", reconeix Friman Sánchez. Smart Variable feia pocs mesos que havia sortit al mercat quan el món es va confinar, afectant moltes produccions agrícoles, malgrat la seva relativa facilitat per seguir amb el negoci.

Tot i aquest entrebanc al poc de sortir al mercat la startup segueix mirant endavant i té diversos plans de futur. El seu principal objectiu a mitjà termini és ampliar els sectors on treballen. "Creiem que la integració de la tecnologia té i tindrà un gran impacte en la economia", assegura Sánchez. Un impacte en el qual volen contribuir.

Més informació
El 'blockchain' català es duplica el 2019
Telefónica dota nou parcs científics de Catalunya amb 'blockchain'
Avui et destaquem
El més llegit