
Que cada dia fem servir més el telèfon mòbil és un fet indiscutible. Hem passat d'emprar-lo només per fer i rebre trucades als missatges, Whatsapps, comentaris en xarxes socials, entrades de blogs, correus electrònics, ressenyes... i, per molt que tant Apple com Google s'han esforçat a fer teclats còmodes i implementar sistemes de dictat per veu, de moment, el teclat tradicional encara és una barrera entre la velocitat a la qual volem expressar-nos i la que els nostres dits són capaços d'assumir.
Per tal d'intentar optimitzar una mica aquesta limitació, SwiftKey és un teclat personalitzat per iPhone i Android que fa, literalment, màgia. Per instal·lar-lo, n'hi ha prou amb descarregar l'aplicació des de l'AppStore o Google Play i seguir les instruccions pas a pas.
D'entrada, SwifKey ens demana, opcionalment, accés al nostre compte de GMail. D'aquesta manera, analitza els correus que enviem per aprendre del nostre estil d'escriptura. Per als més recelosos de la seva privacitat, aquest punt és totalment opcional. A partir d'aquí, n'hi ha prou amb activar el teclat personalitzat –seguint les instruccions que es proporcionen per a cada plataforma– i seleccionant, opcionalment, un tema d'aspecte visual.
Un cop activat, ja podem començar a provar la màgia de SwiftKey. Ja no cal prémer la tecla corresponent a cada lletra de cada paraula, tenint en compte accents i majúscules. En canvi, n'hi ha prou amb desplaçar els dits per sobre de cada lletra, com si féssim un dibuix, per tal que l'aplicació reconegui automàticament les paraules i les escrigui correctament. Com que potser és una mica difícil d'explicar, a continuació us en deixem un vídeo de mostra:
En el cas del català i el castellà, la llengua tampoc és un problema, doncs a la configuració de l'aplicació podem especificar-li quins idiomes volem que sigui capaç d'interpretar entre els quals, òbviament, hi ha el català. De tant en tant, com és normal, SwifKey s'equivoca i escriu una paraula que no volíem –o no és capaç d'endevinar aquella paraula que no existeix o aquella onomatopeia que fem servir sovint–. Això no és un problema: quan l'app s'equivoqui, n'hi ha prou amb seleccionar la paraula correcta a la barra superior –o escriure-la manualment– i, el proper cop que la tornem a introduir, no fallarà.
I tot això, sense cost: l'aplicació és gratuïta tant per iPhone i iPad com per Android. Això si, aquells usuaris que vulguin comprar temes gràfics personalitzats, hauran de fer un petit pagament.