5G per salvar vides

L'ús de la nova tecnologia permetrà connectar-ho tot en temps real i suposarà un estalvi energètic, temporal i de recursos que "ho canviarà tot"

La tecnologia 5G permetrà al cirurgià guiar una operació a distància La tecnologia 5G permetrà al cirurgià guiar una operació a distància

La tecnologia 5G salvarà vides des de la distància i transformarà la nostra manera de relacionar-nos. Ni els propis experts són conscients -encara- de tot allò que comportarà aplicar-la a les nostres vides, ni dels canvis que implicarà fer-ne ús, però gràcies als laboratoris i a les empreses dedicades a desenvolupar-la, ja es pot intuir -superficialment- per on aniran els trets.

Si bé, per exemple, el projecte entre Vodafone i l'Hospital Clínic de telementoring té per objectiu que un cirurgià especialista pugui guiar -sense ser-hi físicament- el doctor que està operant un pacient, també serà possible reduir els temps de frenada d'un vehicle en funció del color del semàfor, cosa que contribuirà positivament a salvar vides d'una altra manera. "El 5G potser és la diferència entre la vida i la mort", s'atreveix a dir el director de Transformació Digital del Mobile World Capital, Carles Cuffí.

Però aquests són només alguns dels exemples del canvi social que comportarà l'ús d'aquesta tecnologia. Previsiblement, el 5G arribarà als mercats l'any 2020 i ho farà facilitant la vida a les persones. Així ho posen de manifest els responsables de l'informe La tecnologia 5G i el seu impacte a les ciutats, que tenen clar que, si de moment ja es pot veure que aquesta tecnologia garantirà la fiabilitat, permetrà gestionar multituds o suposarà un estalvi energètic, també saben que això només és la punta de l'iceberg i que la seva implementació comportarà aplicacions que "no imaginem".

Connexió total

De moment, Catalunya ja compta amb 22 empreses que es dediquen al desenvolupament d'aquesta tecnologia i ja és una de les regions europees que compta amb més projectes 5G.

Més info: Catalunya lidera més de la meitat de projectes en 5G de la UE

El comissionat de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Lluís Gómez, sosté que "la tecnologia canviarà les nostres vides", mentre que el secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, David Ferrer, sosté que "5G no és només velocitat, és connectar totes les coses".

Els experts tenen coll avall que el 5G no estarà al mercat fins el 2020, però també tenen clar que aquesta tecnologia "ver per quedar-s'hi". Resta temps, doncs, per continuar desenvolupant nous projectes i explorant noves possibilitats.

Més informació
5G: més infraestructures, més compartició
Carlos Grau: “L’any clau del 5G és el 2020”
Avui et destaquem
El més llegit