Tecnologia de DVD per a detectar el coronavirus

El sistema biosensor desenvolupat per la Politècnica de València diagnostica en 30 minuts amb l'anàlisi de mostres de sèrum o saliva

Un dels investigadors de la UPV treballant en el sistema | UPV Un dels investigadors de la UPV treballant en el sistema | UPV

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat a escala de laboratori un nou sistema que permet la detecció ràpida, barata i efectiva de la COVID-19. Es tracta d'un sistema biosensor, basat en tecnologies de DVD, que detecta anticossos específics (G, M i A) i antígens de SARS-CoV-2 -distingint-los a més dels de grip- d'una forma segura, en menys de 30 minuts, analitzant mostres de sèrum o saliva. El preu de la prova s'estima en menys de dos euros.

“Es tracta d'un sistema semi-automàtic, format per un disc microfluídico i un lector basat en tecnologia DVD, que realitza assajos en format bioxip amb elevada sensibilitat i selectivitat”, destaca Ángel Maquieira, catedràtic del departament de Química i director de l'Institut de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) en la UPV. Pot analitzar fins a un total de sis mostres de sèrum i saliva simultàniament, determinant anticossos tipus G, M i A i antígens específics del virus en menys de mitja hora. “Inclou també un programari d'adquisició, presentació i gestió de resultats”, apunta Sergi Morais, professor del departament de Química i investigador del IDM.

El desenvolupament del sistema COMBO-SARS-CoV-2 ha sigut finançat per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana, en el marc de la crida que el mes de març passat va llançar als agents del Sistema d'Innovació de la Comunitat Valenciana per a desenvolupar solucions innovadores en la lluita contra el coronavirus. 

Avaluat en col·laboració amb l'Hospital Clínic de València

Els investigadors del IDM han avaluat les prestacions analítiques del sistema biosensor en un assaig doble cec, en col·laboració amb el Servei de Microbiologia i Parasitologia de l'Hospital Clínic Universitari de València, dirigit pel Dr. David Navarro, i el Servei Integrat de Prevenció i Salut Laboral de la Universitat Politècnica de València. “Els resultats estan permetent obtindre informació molt valuosa per a identificar individus asimptomàtics positius, diferenciant-los tant dels no infectats, amb una elevada sensibilitat i selectivitat, com d'aquells que presenten altres infeccions com a grip estacional”, destaca Maquieira.

El sistema COMBO-SARS CO- 2 | UPV
El sistema COMBO-SARS-CO- 2 | UPV

Quan un pacient és positiu, la mostra serològica i/o de saliva genera un senyal òptic que permet la identificació d'individus que han patit la infecció o que la pateixen en aqueix moment i estableix la concentració dels biomarcadores específics. “El sistema desenvolupat permetrà un diagnòstic viral ràpid i automatitzat, amb un cost molt inferior al dels kits actualment en ús. A més, aquests biosensores permetran realitzar un seguiment pràctic i eficient del nivell d'anticossos neutralitzadors una vegada arribe la vacuna”, destaca Sergi Morais.

En serveis d'atenció primària, emergències i UCI

D'altra banda, donades les altes prestacions de la tecnologia, l'equip del IDM de la Politècnica de València destaca que el nombre d'escenaris sanitaris que poden beneficiar-se és molt ampli, des de serveis d'atenció primària i emergències fins a unitats de vigilància intensiva, entre altres. “El dispositiu és econòmicament molt competitiu. Així, el lector de discos té un preu de fabricació de 350 €. Els discos es produeixen a escala pilote per una empresa valenciana a un cost molt assumible. A més, la seua fabricació es pot escalar per a producció massiva per empreses especialitzades amb les quals ja hem treballat en altres projectes”, conclou Maquieira.

A més, l'equip d'investigadors de la UPV destaca a més que el sistema “va més enllà de la pandèmia de la COVID-19, ja que pot i podrà aplicar-se per a detectar altres agents amb capacitat infectiva com el virus de la grip, adenovirus i el virus sincitial respiratori, que és el principal causant de bronquiolitis en xiquets menors de dos anys” afegeix Morais.

Més informació
Reig Jofre produirà la vacuna de Janssen contra la covid-19
Borrós: "La nostra vacuna és més estable a altes temperatures"
Avui et destaquem
El més llegit