Tothom pot ser emprenedor?

Neix el pòdcast EmprènCat, on es parlarà de tot el que preocupa als emprenedors i emprenedores

Quin paper té l'ambició a l'emprenedoria? | iStock Quin paper té l'ambició a l'emprenedoria? | iStock

Una persona neix amb les capacitats per liderar un projecte emprenedor o es pot aprendre? Aquesta és la primera pregunta que formulen als tres convidats del primer capítol del pòdcast EmprènCat, una producció de la Direcció General per a la Innovació, l’Economia Digital i l'Emprenedoria. El nou pòdcast és una col·lecció de 15 capítols adreçats a les persones emprenedores per tal d'ajudar-los a adquirir habilitats i coneixements en el seu procés d’emprenedoria tenint en compte el moment en el qual es troben. A la vegada, també es donaran a conèixer models de referència i eines per combatre la por al fracàs.

Juncà (director general d'Innovació, Economia Digital i Emprenedoria): “Catalunya és un molt bon lloc per emprendre, on l’emprenedor local té una visió global i amb molt bones idees”

“No tothom pot ser emprenedor. Si l'actitud emprenedora no es té, no hi ha res a fer. També s'ha de ser empresari i potser no tothom serveix per liderar una companyia”, destaca Mar Galtés, periodista i directora de Desenvolupament Corporatiu a Tech Barcelona. Per altra banda, Jordi Romero, CEO de Factoria, apunta que “el que realment troba a faltar de gent que voldria ser emprenedora i no té les habilitats suficients, és l'ambició. I l'ambició és creure's el que un pot aconseguir i també estar disposat a fer sacrificis i a lluitar per aconseguir-ho”.

Catalunya, terra de bones idees emprenedores

L’ecosistema digital i tecnològic de Catalunya va començar pràcticament fa 20 anys, molt abans fins i tot que féssim servir les paraules ecosistema i startups. Aquí ja hi havia iniciatives que van ser rellevants en l’àmbit internacional i no només tecnològic, sinó la base de formació d'universitats de talent que fa molts anys que hi és, prèviament a la base industrial.

La taxa d'activitat emprenedora a Catalunya és la més alta de tot l'Estat i s'acosta a la mitjana europea

“Catalunya és un molt bon lloc per emprendre, on l’emprenedor local té una visió global i amb molt bones idees”, afirma Lluís Juncà, director general d'Innovació, Economia Digital i Emprenedoria. “Des d'Acció i el Departament d'Empresa estem ajudant a organitzacions que tenen aquest tipus de reptes i que no tenen res a envejar a companyies americanes, israelianes o coreanes que estan al capdavant en l’àmbit tecnològic”, destaca l’expert.

Catalunya, al podi de l’emprenedoria

La taxa d'activitat emprenedora a Catalunya és la més alta de tot l'Estat, amb un 7,2%, i s'acosta a la mitjana europea, que ronda el 9%. Tanmateix, Juncà, ho matisa: “Els catalans, quan emprenem, no tenim tanta ambició com aquells països en què ho fan bé. Per exemple, quan els preguntes als emprenedors: quants treballadors tindràs d'aquí a cinc anys? Un emprenedor català et diu que cinc. Quan, en canvi, un emprenedor holandès, alemany o francès potser et diu que 25. Doncs aquest salt d'ambició, d'escala, és el que també hem de copiar”.

Pots escoltar el pòdcast sencer aquí:  https://xarxaempren.gencat.cat/ca/podcast-emprencat/

Més informació
Ana Maiques (Neuroelectrics): "Qualsevol emprenedor amb èxit ha passat per molts fracassos"
Els reptes de l’ecosistema emprenedor a Catalunya
Corre, comercial, corre que ve el chatGPT!
Startup o nova empresa?
6 catalans que van decidir canviar el món (i ho estan aconseguint)
Avui et destaquem
El més llegit