La tríada de la recerca, a la Ciutadella

Un projecte publicoprivat permetrà alçar tres edificis, per al BIST, el IBE i la UPF, amb un miler de treballadors

Representació de com serà el projecte de recerca del Mercat del Peix a la Ciutadella | Cedida Representació de com serà el projecte de recerca del Mercat del Peix a la Ciutadella | Cedida

Fa quasi 40 anys s’hi venia peix i, a partir del 2025, s’hi estudiarà la biodiversitat i el benestar planetari. El solar on hi havia el Mercat Central del Peix de Barcelona es troba en procés de convertir-se en un complex de recerca amb un miler d’investigadors. És la primera peça d’un puzle que ha de servir per reinventar la zona del parc de la Ciutadella de la capital catalana al llarg de les properes dues o tres dècades. La Ciutadella del Coneixement és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona a llarg termini, però el primer pas per arribar-hi serà una tríada d’edificis: un del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), un de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE) i un de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

El projecte neix de la mà de cinc socis i de la col·laboració publicoprivada: la UPF, el CSIC, el BIST, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. “Estem intentant que l’Estat també hi participi”, assegura Francesc Subirada, director de la Iniciativa UPF per a la Ciutadella del Coneixement. Tot i això, encara hi pot haver canvis en el grau d’aportació econòmica de cadascuna de les parts. Serà un nexe d’unió entre les ciències de la salut i les ciències socials, entre el campus del Mar i el de la Ciutadella. El pressupost dels tres edificis serà de prop de 93 milions d’euros i el funcionament dels centres de recerca requerirà una inversió anual d’entre 10 i 20 milions més, explica Subirada. Del miler de treballadors que hi haurà, un 30% seran de nova contractació; la resta, es reubicaran des del BIST, l'IBE i la UPF.

Dos dels edificis del projecte del Mercat del Peix es troben en procés de concurs, mentre que el tercer ja té el projecte arquitectònic aprovat

“La localització física afecta molt els resultats de la recerca; és un lloc privilegiat”, afegeix l’exdirector general de Recerca de la Generalitat. El solar es troba entre els carrers Wellington, Ramon Trias Fargas i Villena, i l’avinguda d’Icària, i actualment hi ha un aparcament públic a l’aire lliure. Dos dels edificis es troben en procés de concurs, mentre que el tercer ja té el projecte arquitectònic aprovat. Un dels trets que més destaca Subirada del projecte del Mercat del Peix és que surt de l’entesa entre administració pública i centres privats: “És necessària tant la recerca pública com la privada”.

La tríada

Fa tres anys que es treballa en el projecte; les obres del complex del coneixement començaran a l’abril del 2022 i està previst que durin fins al juny del 2025. El Barcelona Institute of Science and Technology traslladarà des de l’edifici del carrer Comte d’Urgell (proper a l’Hospital Clínic) un equip de recerca especialitzada en medicina personalitzada a l’edifici més gran de la tríada. “La covid-19 ens ha fet entendre a tots els diferents efectes que pot tenir una mateixa malaltia en diferents persones”, reflexiona Subirada. Això és precisament el que s’estudiarà en aquesta part del complex dels terrenys del Mercat del Peix. Tindrà 25.616 metres quadrats i un pressupost de 54,9 milions d’euros, aproximadament.

El cub i els dos edificis marrons del costat formaran el complex | Cedida

El cub i els dos edificis en marró clar del costat formaran el complex | Cedida

L’edifici més petit serà el de l’Institut de Biologia Evolutiva, de 6.314 metres quadrats i 11,5 milions d’euros de cost. El centre de recerca del CSIC i la UPF es troba al campus del Mar, actualment. L’equip que es traslladi a la nova construcció se centrarà en prevenir la pèrdua de biodeiversitat. “Per exemple, s’hi portaran a terme tècniques de congelació de genomes d’espècies en perill d’extinció per poder reintroduir-les”, explica Subirada.

El complex de recerca comptarà amb una incubadora d'empreses emergents, on s'espera crear 'spin-offs' a partir de la recerca que s'hi farà

La UPF tindrà un espai de 7.463 metres quadrats, el tercer edifici, que compta amb una partida de 15,1 milions d’euros. S’hi farà recerca sobre benestar planetari. Subirada indica que és una terminologia força nova que designa els projectes que tenen a veure tant amb la salut individual, com amb la social i la mediambiental. Una altra tríada. Mentre que la primera pota d’aquesta ha millorat clarament i de forma exponencial els darrers 100 anys, la salut social –“es refereix a les desigualtats, les violències de grup, l’enteniment polític...”– no està tan clar si ha millorat o empitjorat. Pel que fa al medi ambient, “ha anat a pitjor” inequívocament.

On va el coneixement?

Un dels reptes, com en tot projecte de recerca, serà que el coneixement que es creï a la tríada de la Ciutadella arribi a la societat d’alguna manera. “La transferència de coneixement s’ha de fer tant a les empreses privades com a l’administració pública i a la societat”, explica Subirada. Com es farà des de l’antic Mercat del Peix? Hi ha dues maneres, segons el líder del projecte de la UPF. D’una banda, hi haurà una incubadora d’empreses emergents ubicada al complex, on s’esperen crear spin-offs a partir de la recerca que s’hi farà.

La Ciutadella del Coneixement vol ser un "entorn de coneixement urbà" i té l'objectiu de ser únic al sud d'Europa

La segona estratègia, “costarà molt”. Es tracta d’atreure centres de recerca i desenvolupament de grans empreses a espais propers. “Aquests no s’ubicaran als nous edificis perquè no hi cabran”, avisa Subirada. Relativament a prop, però, hi ha el barri 22@, tot un pol d’atracció de companyies -grans i petites- especialment tecnològiques, a més de tot el voltant del parc que el consistori vol potenciar.

Una pota de la Ciutadella del Coneixement

“La UPF vol ajudar a transformar tot l’entorn de la Ciutadella a nivell urbanístic i de coneixement, definit com una suma de ciència i cultura”, segons Subirada. La Ciutadella del Coneixement vol ser un “entorn de coneixement urbà” i té l’objectiu de ser únic al sud d’Europa. Ja hi ha una trentena d’institucions de recerca, innovació, educació superior i cultura i en preveu atreure moltes més.

L’Institut de Salut Global (ISGlobal), el Centre de Recerca en Economia Internacional, el Born Centre Cultural, el Museu Picasso, la UPF, el Parlament, el Zoo, el Barcelonaßeta Brain Research Centre de la Fundació Pasqual Maragall i la Universitat de Barcelona són algunes d’aquestes. El projecte del Mercat del Peix s’hi afegirà i aportarà coneixement addicional, que s’afegirà, d’aquí uns anys, a l’ecosistema de la Ciutadella.

Més informació
La recerca i la indústria, el yin i el yang
Neix a Barcelona la 'Ciutadella del Coneixement'
Avui et destaquem
El més llegit