Unybook: guanyar diners amb els apunts

La start-up busca els millors estudiants universitaris i els remunera per compartir els seus apunts amb els usuaris de la xarxa social

    Roger Tapiol, Alexandra Henriot y Alejandro Poveda, els tres socis d'Unybooks
    Roger Tapiol, Alexandra Henriot y Alejandro Poveda, els tres socis d'Unybooks
    20 de Gener de 2015
    Act. 30 de Març de 2015

    Ser un bon estudiant té premi! I no parlem de la satisfacció de tenir bones notes, la campanya que fan els pares des de petits als seus fills, parlem de compensació econòmica. I és que la start-up catalana Unybook ha creat un portal web de descàrrega d'apunts on els universitaris estrella poden penjar les notes que prenen a classe i rebre diners a canvi.

    De fet, va més enllà de ser una pàgina i el co-fundador i responsable de màrqueting, Alejandro Poveda, defineix el projecte com "una xarxa social que comparteix apunts acadèmics en temps real i diàriament, i que incentiva que els qui tenen bons apunts els comparteixin". Així doncs, es desmarca de la competència perquè puja a la xarxa el contingut de classe del mateix dia, no del curs o del semestre. Una peculiaritat que els ha portat a tenir 8.000 usuaris, 12.000 apunts i vora 15.000 descàrregues mensuals en els 5 mesos que porten en marxa.

    A la cerca dels millors estudiants
    Tenir el dret de penjar els apunts et fa ser un privilegiat a Unybook. El portal cerca universitat per universitat els millors de cada carrera i curs per oferir-los l'oportunitat de pujar contingut a la plataforma. El requisit per fer-ho és lògic: tenir uns apunts complets i de qualitat. En paral·lel, Poveda reconeix que el boca-orella i el Facebook són també dues vies bones per atraure estudiants brillants.

    Seguidament, es passa una prova: "Els demanem un mínim de 10 apunts, els verifiquem nosaltres mateixos i, després de l'anàlisi, valorem si són aptes o no. En el cas de no ser-ho, o d'infringir els drets d'autor, li comuniquem a l'usuari i no li aprovem el document". En el cas de ser aptes, comencem amb un perfil bàsic mitjançant el qual es rep 5 cèntims per cada descàrrega fins als 24. Quan a l'estudiant se li publiquen entre 25 i 39 arxius, la compensació és de 10 cèntims; i quan se superen els 39, es tracta d'un perfil 'unybooker' que cobra el mateix que l'anterior i que té l'avantatge de ser promocionat a la xarxa social, el que el fa més susceptible de ser consultat.

    A més del filtre que Unybook passa a cada apunt, els usuaris que conformen la xarxa puntuen els perfils i els documents.

    Patrocini d'apunts
    La viabilitat del negoci rau en el patrocini per part d'empreses amb interès en el target universitari. Principalment són corredories d'assegurances, copisteries i companyies d'oci nocturn, i l'estratègia consisteix a posar vídeos publicitaris que l'usuari visualitza abans d'iniciar-se la descàrrega. També s'inclouen logos, eslògans i altres elements a la portada dels documents i als encapçalaments.

    La publicitat pot ser omesa si es paga 25 cèntims, el que es constitueix com la segona via d'obtenció de guanys. "Només un 2% dels usuaris paga", admet el cap de màrqueting, "però no ens preocupa perquè sabem que el 98% restant baixa els apunts mirant la publicitat".

    De Catalunya a tota Espanya
    La start-up va iniciar l'activitat el passat setembre de 2014 –coincidint amb el nou curs- amb la idea de consolidar-se a Catalunya i ja ho ha aconseguit. Té contingut per a totes les universitats catalanes i l'objectiu més immediat d'expansió, segurament al març, és traslladar el servei a Madrid. Calculen que aquest pas els ajudarà a passar d'una taxa de creixement de 2.500 usuaris mensuals a més de 5.000, i tenir els 10.000 usuaris únics cap al mes de maig.

    Navarra, València i Salamanca són les següents a la llista de ciutats, especialment pel fet d'haver rebut sol·licituds d'alumnes d'universitats d'allà. "Els hem demanat que esperin, que ens ho enviïn en mode privat i que, quan siguem allà, ho activarem", aclareix Poveda.

    Primer les descàrregues, després la publicitat
    "No ens serveix de res tancar 10 acords si sabem que no podem patrocinar apunts". El primer són els estudiants; el segon, les empreses. Així de clar ho deixa el co-fundador d'Unybook en assegurar que va ser més difícil generar volum de continguts que signar contractes amb les companyies. És per això que ara sempre segueixen el mateix esquema: "Calculem les descàrregues que tenim en aquell moment, tot seguit les que tindrem en un període de temps concret i després cerquem els patrocinadors".

    Un cop iniciada l'arrencada, tot va ser molt més fàcil. Tant, que en els últims dos mesos del 2014 han obtingut 2.500 euros d'ingressos. I la previsió seguirà a l'alça i exponencialment, ja que ni el creixement d'usuaris ni el d'acords publicitaris decau.

    Un treball de final de carrera
    El primer indici d'Unybooks sorgeix en el moment de repensar el treball de final d'estudis universitaris de Poveda. Ara bé, el resultat final difereix del que s'havia imaginat inicialment. En part, gràcies a la posterior participació d'Alexandra Henriot –també sòcia i fundadora- i a l'estudi dels negocis del sector.

    Quan el projecte comença a gestar-se, i inicien el procés de construcció de la web, s'hi uneix el tercer i últim soci: Roger Tapiol. La inversió feta per cadascun d'ells ha sigut de 15.000 euros, suficient per fer el primer llançament a Catalunya.

    Ara es troben en plena cerca d'inversors per afrontar el pas a Madrid.