CA | ES

Whatsapp vol fer un Verse a l'Índia

El nou serveu de transferències de diners està en fase de prova però ja es veu com una amenaça per a les entitats bancàries

Whatsapp és una de les aplicacions més descarregades a Espanya | Acistock Whatsapp és una de les aplicacions més descarregades a Espanya | Acistock

Whatsapp compleix nou anys i per celebrar-ho llançarà un sistema de transferència de diners entre els usuaris. Si Verse és el Whatsapp dels pagaments, Whatsapp Payments farà el seu propi Verse. De moment, només es podrà utilitzar a l’Índia i en fase de prova. Serà tan fàcil fer una transferència entre particulars com enviar una fotografia o un document, o compartir un contacte en una conversa.

Aquesta nova funció es trobarà al menú del xat, i la primera vegada que es fa servir l'usuari ha de triar un banc entre les opcions disponibles, configurar i confirmar amb un SMS les seves dades de pagament. 

Per què a l'Índia?

L’aposta de WhatsApp per començar a l’Índia no és casualitat. Segons un informe de l’empresa The Ken, aquest país és clau per a la multinacional, ja que és on el seu mercat està més estès, amb un total de més de 200 milions d’usuaris actius diàriament. A més, els serveis de pagament entre usuaris mitjançant aplicacions mòbils són molt freqüents pels baixos preus tant dels smartphones com dels plans de dades de les companyies telefòniques. Ara per ara, WhatsApp Payments només és accessible a un 1% de la població que utilitza l'aplicació al país asiàtic. 

Ara bé, estan els usuaris preparats per a fer servir el mòbil com a mètode de pagament? Segons César Córcoles, professor d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, hi ha dos aspectes clau a l’hora de pagar amb el mòbil: el bon funcionament de la tecnologia i la bona experiència dels usuaris.

"Tecnològicament és clar que estem preparats perquè els pagaments es passin a fer amb els mòbils, i la confiança dels usuaris dependrà de la facilitat d’ús i de la confiança en l’empresa que ofereix el servei", assegura.

Com ho veuen les entitats financeres?

Tot i que en la primera versió l’aplicació només permetrà fer pagaments entre particulars, la idea és que a la llarga es pugui fer qualsevol tipus de transferència mitjançant el servei de missatgeria. Això podria provocar un gran impacte en les entitats financeres, que, segons Córcoles, ja fa temps que veuen com "una amenaça" que les grans empreses tecnològiques entrin en el sector del comerç i els pagaments mòbils.

Al contratac, les entitats financers ja s'hi han anticipat amb iniciatives com Bizum, un sistema de pagament integrat a les aplicacions dels bancs que permet enviar i rebre diners ràpidament. Segons la professora d'Economia i Empresa de la UOC, Neus Soler, “WhatsApp Payments ha d’evolucionar i permetre que els pagaments es puguin realitzar als comerços, ja que serà on realment s’utilitzarà i s’apreciarà aquesta nova funció”.

Només queda recordar que Whatsapp té 1.300 milions d'usuaris diaris a escala mundial. Tant Córcoles com Soler consideren que és molt probable que les empreses tecnològiques acabin desplaçant les entitats financeres d’aquest mercat. No obstant això, concloque que tot dependrà dels usuaris: “La percepció del públic és clau”.

Més informació
És il·legal incloure't en un grup de Whatsapp sense el teu consentiment?
WhatsApp prepara una app per connectar empreses i clients
Com detectar una estafa a WhatsApp
Avui et destaquem
El més llegit