Zeebe, l'app que et busca feina

L'eina mòbil creua les habilitats dels candidats i les que demanen les empreses per unir el professional amb la vacant idònia

    Luís Zabala, CEO of Zeebe, at his company's stand in the 4YFN
    Luís Zabala, CEO of Zeebe, at his company's stand in the 4YFN
    06 d'Abril de 2016
    Act. 11 d'Abril de 2016
    Buscar feina no és fàcil, però tampoc ho és cercar candidats per a una vacant a l'empresa. El cert és que es tracta d'un procés feixuc i que, sovint, deixa un sentiment de desànim. Especialment quan la llista de persones inscrites és pública i la xifra té tres i quatre números, el que fa pesat el procés pel recruiter i treu l'esperança el professional. En els darrers anys, són diverses les aplicacions mòbils que han sortit al mercat per canviar el concepte de la recerca de treball. L'última és Zeebe, una eina exclusiva per a smartphones desenvolupada per Luís Zabala i Ferran Güell, fundador de la start-up que porta el mateix nom.

    La companyia compta amb un equip de luxe i amb experiència en el món digital: Luís Conde (fill de Luís Conde de Seeliger y Conde), ex treballadors de Google, Facebook i Infojobs, i el mateix Güell, qui és també CMO de Privalia. Això porta Zabala, CEO de la companyia, a confiar fermament en el projecte entre mans, del qual destaca que neix amb l'objectiu de ser l'aplicació mòbil líder a Espanya basada en l'skill matching.

    Una eina de 'recruitment' i 'branding'
    Que la base de la tecnologia sigui l'skill matching es pot traduir com que l'app llegeix les habilitats i capacitats que demanda una oferta amb les que el candidat afirma tenir en el seu perfil. Així s'elabora una llista de possibles professionals, presentats per ordre segons el grau d'afinitat. Un procediment que, segons Zabala, "permet escurçar el temps que un recruiter hi ha d'usar en la cerca". En comptes de trobar-se amb 400 CV's adaptats al que especifica aquell anunci, tindrà una llista de menys de 20 persones que poden encaixar i que no han canviat res per poder entrar en el procés.

    El segon pilar de l'app és que la selecció dels futurs treballadors es pot fer en grup, és a dir, és un "recruiting col·laboratiu", matisa el CEO. El primer actor involucrat és la mateixa eina, que presenta automàticament els qui podrien encaixar, però alhora el director de la companyia pot revisar els perfils i seleccionar els que li interessin.



    A més a més, Zeebe es pot convertir en una bona eina de branding, ja que contempla l'opció depublicar vídeos per "vendre la companyia". "El talent, al final, selecciona l'empresa pel seu valor afegit", reflexiona el cofundador.

    Pensat pels 'white collar'
    Zabala reconeix que opera en un sector on la competència va en augment. No obstant això, considera que es diferencien de la resta d'actors perquè, per una banda, tenen una eina pensada únicament per al mòbil, el que els desmarca respecte de LinkedIn o Infojobs. D'altra banda, estan centrats en ofertes de feina destinades als white collar, on hi ha menys plataformes: "Nosaltres publiquem feines qualificades, com developers o dissenyadors. Hi ha moltes apps que estan centrades en el segment contrari, els blue collar, i on el sector de la restauració hi té molta presència. Aquí hi ha grans players,com Job Today, però no són la nostra competència directa".

    Tot i que, com bé ha dit, el fet d'haver nascut mobile és un dels seus trets diferencials, l'equip de Zeebe té molt clar que la duplicació de la plataforma per anar als ordinadors és una passa que faran en un futur. "El telèfon permet fer coses més ràpidament, és més intuïtiu i fa que la tasca sigui menys pesada", apunta el CEO, "però també sabem que hi ha persones que prefereixen fer això a través de l'ordinador perquè els va millor".

    Pensat per a noves empreses
    Els seus usuaris es poden dividir en dos segments. El primer, el de les empreses que pugen les seves ofertes; el segon, el dels candidats que rastregen els anuncis. Malgrat que Zeebe és una eina apta per a qualsevol companyia, Zabala assenyala cap a la "nova economia" com el seu principal target: "Té moltes empreses petites acabades de néixer, necessita augmentar la plantilla i no té un departament de Recursos Humans".

    Paral·lelament, l'app té la capacitat de recomanar automàticament unes habilitats concretes al directiu que vol posar una oferta. Només cal posar el nom de la vacant, el seu sector o àrea, i l'eina s'encarrega de donar una llista. "Hem mapejat diversos àmbits i els hem atorgat uns requisits, sabem quines són les habilitats que se solen demanar i li mostrem al qui posa a l'anunci quan fa la petició, així l'ajudem en el procés", concreta el CEO.

    Pel que fa als candidats, l'aplicació mòbil també distingeix entre dues opcions. Una és la del perfil públic, el qual accepta que la plataforma l'inscrigui directament en totes aquelles ofertes que encaixen per les seves preferències i habilitats. Segons Zabala, aquest usuari no ha de perdre temps repassant les ofertes de cada dia, "sap que el seu currículum està ja en totes les ofertes afins".

    L'altra opció és escollir un perfil privat. Aquest està pensat especialment pels qui volen canviar d'empresa i no volen que se sàpiga. "Ells poden mirar ofertes i fer com una mena de 'M'agrada' a les empreses que els interessen", detalla sobre aquests professionals, els qui amb aquesta petita acció donen accés al seu CV a la companyia que ha publicat l'anunci.

    Per rebre, primer cal donar
    No fa ni un mes que l'aplicació està al mercat, pel que els seus prop de 1.000 usuaris i 100 ofertes són xifres poc significatives, han d'anar creixent. L'objectiu és arribar a l'estiu amb 100.000 usuaris i entre 4.000 i 6.000 anuncis publicats.

    De moment, l'eina és gratuïta. "Entenem que podrem cobrar quan aportem valor", justifica Zabala, qui segueix argumentant que la creació d'aquest valor afegit és un procés que requereix temps. En tot cas, un cop considerin que tenen prou presència, l'equip es planteja cobrar per cada anunci que publica una empresa i oferir un servei prèmium als candidats.

    El capital aportat per engegar la start-up prové tot de capital privat, especialment de les FFF, sobre les quals el CEO diu que són "fools, fools i fools". "Els amics i familiars que creuen en tu mereixen ser reconeguts i tot el teu respecte perquè confien en tu i s'involucren sense saber ben bé què fas i sense tenir coneixements sobre la matèria", explica. I en la llista d'agraïments, esmenta els dos partners tecnològics Be Mobile i Omatech, els qui anomena "socis de referència que donen estabilitat tècnica al projecte".