• Juvé y Camps Milesimé 2010: les aparences enganyen

Juvé y Camps Milesimé 2010: les aparences enganyen

La bodega catalana és una de les més especialitzades en l'elaboració de caves de gamma alta, de reserva i gran reserva

Juvé y Camps Milesimé 2010
Juvé y Camps Milesimé 2010
Joan Nebot
30 de Gener de 2014
Act. 30 de Gener de 2014

Juvé i Camps és un dels grans cavistes penedesencs, i d'entre aquests grans, el més especialitzat en l'elaboració de caves de gammaalta, de reserva i gran reserva. En el cas del Milesimé es tracta d'un brut de reserva elaborat amb un cupatge 100% de chardonnay.

I perquè aquest nom de Milesimé? És evident que s'inspira en els champagnesmillésimés, els que s'elaboren amb raïm d'una sola anyada, que en el cas d'aquests escumosos francesos no és el més freqüent: se solen fer amb vins procedents de dues o més collites, cosa que permet a cada elaborador assegurar el manteniment del caràcter i l'estil propi de cada casa, un fet molt difícil d'assolir en un clima tan crític i variable com és el de la Champagne. Només les millors anyades, les que es considera que tenen prou qualitat com per passar per damunt del caràcter clàssic que cada elaborador dóna als seus escumosos mitjançat l'assemblage, s'elaboren champagnes millésimés, que preserven els trets puntuals d'una anyada concreta.

En el cas d'aquest cava de Juvé i Camps, no es tracta tant de preservar el caràcter d'anyades concretes i excepcionals -atès que el clima penedesenc no és tan crític ni variable com el la regió xampanyesa- sinó d'elaborar un producte que reflecteixi, any rere any, les variacions de cada anyada. És per això que no és un Gran Reserva, en el que dominarien els matisos de la llarga criança, sinó un reserva, en el que el raïm, i per tant, el clima, tenen més protagonisme.

Vist el nom, de ressonàncies franceses, el cupatge de chardonnay i la presentació, clàssica i que també recorda el dels escumosos d'algunes maisons de Reims o Épernay, es podria pensar que és un cava a l'estil d'aquests escumosos francesos. Doncs no és així: tot i que segons l'enòleg de Juvé i Camps, Antonio Orte, l'anyada 2010 va ser fresca i plujosa, aquest Milesimé té un caràcter marcadament mediterrani, d'aromes madures, en les que domina la poma golden, el préssec i el meló. I encara més a la boca, on no hi ha l'acidesa punyent dels francesos, sinó un tacte dens i càlid, gairebé llaminer, tot i que amb un punt de frescor final, en un conjunt complex i elegant.  

 

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi