Com desconnectar de la feina a l'estiu?

Tenir la capacitat d'oblidar-se del treball és fonamental per descansar durant les vacances i tornar amb les piles carregades

Desconnectar de la feina durant les vacances d'estiu és vital
Desconnectar de la feina durant les vacances d'estiu és vital

L'objectiu de les vacances és reduir l'estrès i tornar amb energies renovades. No obstant això, són moltes les ocasions en què la feina "ens persegueix" i no ens permet deixar de banda els emails i les tasques pendents. I més quan, avui dia, comptem amb un gran nombre d'eines digitals per estar sempre en línia. Per tot plegat, desconnectar s'ha convertit una mica en una missió impossible.

Més info: Desconnectar és un dret

Les dades recollides en una enquesta elaborada per InfoJobs, feta a més de 1.000 empreses i una mostra representativa de 3.000 individus de la població activa espanyola, revelen que el 51% de la població activa espanyola respon correus electrònics i trucades de treball durant les seves vacances o caps de setmana. A escala laboral, a més responsabilitat en el lloc de treball, més creix aquest percentatge. D’aquesta manera, els treballadors amb càrrec d'empleat estan connectats al seu treball fora de l'horari laboral en un 45% dels casos i els càrrecs intermedis, en un 68%; mentre que en el cas dels directius el 84% afirma fer-ho.

El 51% de la població respon emails i trucades durant les seves vacances i caps de setmana

És possible que siguis autònom/a i hagis d’ocupar-te de la teva pròpia empresa, que tinguis un càrrec de responsabilitat o que la naturalesa de la teva feina no et permeti oblidar-te de tot durant períodes prolongats de temps. De fet, dels enquestats que afirmen respondre emails i atendre trucades durant les vacances o caps de setmana, el 36% declara que ho fa perquè se sent en l'obligació de respondre, mentre que un 34% assegura que el seu lloc de treball ho requereix.

Sigui com sigui, si et prendràs uns dies de vacances aquest estiu, és recomanable desconnectar al màxim i, si cal, marcar-se uns moments puntuals per revisar el correu. Tingues en compte aquests consells, activa el out of office i gaudeix d'un merescut descans durant els teus dies lliures:

Abans de marxar de vacances

Si vols assegurar-te uns dies de reparador descans estival, és important que t'asseguris de deixar-ho tot lligat per evitar interrupcions innecessàries durant les teves vacances:

  • Si treballes amb un equip, informa els teus companys de la ubicació d'arxius o dades importants, així com dels passos a seguir en cas que sorgeixin certes situacions. De la mateixa manera, podeu establir la definició d'emergència, acordant quan i per a què et poden contactar.
  • Pots informar també a proveïdors o clients dels dies en què estaràs absent i proporcionar-los, per avançat, un contacte alternatiu que pugui solucionar els seus dubtes durant la teva absència. Els correus electrònics automàtics de resposta et seran de gran ajuda per a contactes inesperats.

Durant les vacances

T'has escapat de la ciutat i disposes de diversos dies per davant, així que has de proposar-te aprofitar-los al màxim i evitar tornar a l'oficina amb la sensació de no haver descansat.

  • Activa el mode off. El telèfon mòbil pot ser el teu millor aliat, però també el teu gran enemic en vacances. És possible que tinguis la temptació d'anar comprovant regularment els correus electrònics de l'oficina. Encara que sàpigues que no els respondràs o hi hagi altres persones a càrrec, la teva ment estarà pensant en el que has llegit, augmentant els teus nivells d'estrès i no permetent-te descansar. Si el teu telèfon personal és diferent del mòbil de treball, deixa aquest últim a casa o a l'hotel i consulta’l només en els horaris que hagis fixat per a això.
  • Gaudeix del teu temps. Durant els dies de descans, assegura't de combinar activitats lúdiques amb moments de relax. El "no fer res" pot semblar temptador els primers dies de les vacances, però el tenir la ment i el cos ocupats amb activitats pot ser igual o més beneficiós per aconseguir la tan anhelada desconnexió estival.
  • Et costa (o no vols) desconnectar? Si vols estar al corrent del que passa a l'empresa, planifica un horari per consultar i respondre emails, i fins i tot per realitzar o rebre trucades. Pots aprofitar, per exemple, la primera hora del matí. Si viatges amb amics o família, informa’ls dels teus plans de treball, d'aquesta manera, podràs concentrar-te en aquesta tasca i gaudir de la resta del dia per a les teves activitats d'oci.
Més informació
10 destinacions per desconnectar de la feina
Aplicacions per desconnectar de la tecnologia
10 destinacions sense WiFi per desconnectar durant les vacances
Avui et destaquem
Comentaris