Com gestionem els boscos?

Una gestió eficient i eficaç del territori per garantir una sostenibilitat ambiental, territorial i econòmica d´un patrimoni que cal preservar

La gestió forestal a Catalunya demana un teixit empresarial amb experiència i coneixement | ACN La gestió forestal a Catalunya demana un teixit empresarial amb experiència i coneixement | ACN

Aquest estiu, malauradament, els incendis forestals i la gestió de la massa boscosa del nostre país estan sent notícia quasi bé cada dia. De fet, no només aquest estiu, ja que l'estat dels nostres boscos és un tema que mereix una reflexió estratègica, com a país i ara ja de forma urgent. Amb l'impacte del canvi climàtic i una manca d'accions concretes, estem arribant a situacions complicades. Les accions per millorar els efectes del canvi climàtic són molt necessàries, però han de venir d'unes estratègies pactades a nivell de govern; i les accions concretes poden ser més ràpides i efectives, per la capacitat que tenim de dissenyar actuacions sobre cada territori.

D'aquest tema se'n parla des de l'administració pública (municipal, comarcal...), des del col·lectiu de propietaris, el sector de transformació de la fusta, els representants de l'agricultura, les associacions ADF i tots convergeixen en una mateixa proposta: la gestió dels boscos.

Empreses molt preparades, amb professionals formats, coneixedors del territori i les seves singulars característiques, som indispensables per la gestió forestal

Pertanyo a un col·lectiu en què sovint no s'hi para prou atenció, però que som clau dins aquesta gestió. Em refereixo a les empreses de treballs forestals. Som un bon gruix d'empreses, a nivell del país, que coneixem profundament la situació dels nostres boscos. A través de licitacions públiques de les diferents administracions executem treballs molt vinculats a la protecció, conversació i millora de la nostra massa forestal. El nostre sector és vital per a totes aquestes accions, de fet, el terme silvicultura és el que millor defineix la nostra activitat. La conservació del medi ambient i gestió dels cultius forestals, amb la seva més àmplia definició, és la tasca que desenvolupem el sector forestal. Empreses molt preparades, amb professionals formats, coneixedors del territori i les seves singulars característiques, som indispensables per aquesta gestió i també per als sectors econòmics auxiliars de la gestió dels boscos: la transformació de la fusta en matèries primeres.

El nostre sector viu molt pendent de les conseqüències del canvi climàtic. Cada dia estem molt atents a les indicacions dels Plans Alfa, ara molt coneguts i reconeguts fins i tot per a la població en general. Nosaltres vivim pendents d'aquestes indicacions i ens afecten directament a la nostra capacitat de treballar, que trasllada afectacions al sector econòmic i sobretot al sector ambiental.

Som un país on els cultius, al llarg dels anys, han anat perdent presència al territori en favor del creixement d'una massa forestal que no s'ha gestionat des de fa temps. Com a coneixedors de la situació i com a sector demanem una gestió eficient i eficaç del territori per garantir una sostenibilitat ambiental, territorial i econòmica d'un patrimoni que cal preservar. Una gestió executada per empreses amb experiència i coneixement.

Més informació
Naturgy crearà un bosc per millorar el capital natural i compensar emissions
CaixaForum Barcelona instal·larà el primer bosc vertical amb arbres en suspensió
Vodafone presentarà el primer bosc intel·ligent que detecta la tala il·legal al MWC
Avui et destaquem
El més llegit