• Mireia Vidal, la gironina que vesteix la Letizia

Mireia Vidal, la gironina que vesteix la Letizia

La dissenyadora, de només 19 anys, obre la seva primera botiga a Barcelona per impulsar la firma de moda nupcial i de festa

    Mireia Vidal ha obert la primera botiga de moda nupcial a Barcelona
    Mireia Vidal ha obert la primera botiga de moda nupcial a Barcelona
    25 de Maig de 2016
    La Mireia Vidal és una dissenyadora de només 19 anys que acaba d'obrir les portes del seu primer negoci. És una emprenedora novella, però això no significa que no compti amb talent ni amb una trajectòria destacada. De fet, si el casament entre els reis Felip i Letizia hagués sigut aquest passat 22 de maig i no el 2004, la núvia hauria pogut portar un vestit fet per ella.

    Encara que sembli agosarat dir-ho, no ho és, perquè aquesta jove dissenyadora de moda nupcial va captar l'atenció de la reina al Fòrum Impulsa del 2014 amb un dels seus models. "Li vaig demanar a la presentadora que parlés amb ella per dir-li que m'encantaria fer-li un vestit", recorda encara amb il·lusió, "entre acte i acte li va donar una targeta meva a la Reina i va dir que sí, que si jo volia, li enviés un vestit". I així ho va fer, va crear un vestit de seda amb cristalls d'Swarovski que la monarca va lluir en un acte privat.

    D'aleshores ençà, Vidal ha passat de somiar a tenir la seva pròpia firma a portar atendre la clientela al nou show room obert a Barcelona amb una inversió de 80.000 euros. El local compta amb 150 m2 de botiga i 150 m2 més de taller, porta obert només dues setmanes i és la mostra de com la tradició familiar segueix vigent.

    Tot comença amb un davantal
    La relació de la Mireia amb les agulles no té un punt d'inici clar, possiblement l'han acompanyat tota la vida –les seves besàvies i àvies sempre havien cosit-, però recorda com l'esperit creatiu se li va despertar amb una disfressa que li havia fet la seva àvia. "Quan el vaig veure, vaig dir que jo també volia fer això. Em vaig apuntar a una escola de costura i així vaig aprendre a fer davantals", explica a VIA Empresa.

    A partir d'aquí, va comprar-se amb 12 anys la seva primera màquina de cosir i va començar a fer uns vestits que, després de parlar amb l'alcalde de Girona i actualment president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va poder mostrar en una passarel·la benèfica al teatre municipal de la ciutat. Els beneficis es van destinar a la Federació de Pares i Mares de Catalunya.

    El president Puigdemont va assistir a la inauguració de la botiga de Barcelona. Cedida

    Seguint aquesta estratègia de visibilització de les seves creacions i alhora labor social, l'abril de 2015 va presentar els seus dissenys en una desfilada a Nova York per donar suport als malalts de la Síndrome d'Àngelman.

    El seu salt a la moda nupcial és fruit de la seva passió per aquests vestits. "Era un somni que em feia il·lusió, a totes les passarel·les hi ha una núvia i jo també volia crear vestits", un desig pel qual va decidir apostar en conèixer la seva actual parella i soci, "qui va veure que havíem de potenciar tot el que feia i crear un nou projecte".

    Reivindicació creativa i artesanal
    Si d'una cosa pot presumir Vidal, és de fer vestits únics. Tot es talla i es confecciona a mà, el que significa que d'un patró surten creacions diferents. L'emprenedora considera que això és un dels seus valors afegits i lamenta que, pel fet de prioritzar el preu, "s'està perdent el que és artesanal". "En moda, es valora molt més quant costa que si està fet a mà o a Catalunya", insisteix a dir, "nosaltres intentem reivindicar que el procés artesanal ha de ser-hi sempre".

    Actualment Vidal està centrada a tirar endavant el negoci. Durant un any va estudiar a l'Istituto Europeo di Design de Barcelona, però ho va deixar per emprendre i perquè compartia el sistema d'ensenyament: "A la universitat intenten fomentar la creativitat a la gent que no en té i això ha de sortir de tu mateix. No et poden ensenyar a dissenyar".

    Per ella, la creativitat és una habilitat que s'hauria de fomentar des de la infància. "Quan un nen ja mostra que això li interessa, se l'hauria d'ajudar a desenvolupar-ho", detalla, i posa com a exemple aquells professionals que, amb el temps, s'han sentit frustrats per treballar en un sector que no els agrada. I aprofita per desestigmatitzar feines creatives com la del dissenyador o el músic, les quals semblen "massa complicades": "Hi ha qui diu que no tindràs ni per menjar. Però al final, quan arribes a gran, te'n pots penedir del que no has fet. Jo tinc molt clar que lluitaré pel que vull i que la meva passió és dissenyar".

    La família, ben a prop
    "La meva mare m'ha portat el suport emocional i la meva parella, l'emocional i l'econòmic perquè té diverses empreses. Jo sóc qui posa la creativitat", comenta Vidal en ser preguntada pels seus pilars. Té molt clar que la família, els amics i l'equip de 10 empleats que conformen la companyia són bàsics per tirar endavant el que encara defineix com "un somni".

    El local es divideix en dues parts: botiga i taller. Cedida

    Reconeix que, en començar, va escriure a Custo i Desigual per presentar-los les seves primeres creacions i obrir alguna porta per entrar al món professional. Malgrat rebre una resposta positiva per part de les grans marques, va preferir fer-se camí amb un nom propi. "Sempre m'ha agradat treballar per mi mateixa. Com que la meva mare treballa amb mi, tenim carta blanca per fer el que volem, però hem de treballar molt", argumenta sense oblidar que és millor tenir al costat la família, la que "no et deixarà mai abandonada".

    Vestits que fan la volta al món
    Com que l'arrelament als orígens són importants per ella, un dels objectius de l'equip a curt termini és obrir noves botigues, entre les quals s'hi troben la de Girona. Una expansió que els ha de permetre assolir a finals d'any una facturació de prop de 450.000 euros.

    A hores d'ara compten amb oficines a Londres, Mèxic i Nova York per promocionar la firma i captar possibles franquiciadors, ja que la idea inicial és encarar l'expansió amb franquícies i comerços propis. Si els sorgeix algun possible client en una d'aquestes sucursals a l'estranger, envien els vestits de núvia des de Barcelona i en tres dies arriba a la destinació. "Allà el client se'ls emprova i, si li agrada algun, el confeccionem en uns tres mesos", conclou sobre el procediment de treball.

    Pot semblar un mecanisme feixuc o complex, però és adequat per poder cobrir la demanda que vagi sorgint. I és que si una cosa té clara Vidal, és que cal escoltar i atendre les clientes: "Una núvia que confia en tu és una cosa impressionant que no es pot descriure paraules".