
Un tronc pot no ser un Tió i un Tió no pot no ser un tronc. "Si no, no seria tradició", afirmarien molts. I Rafel Llevat respondria: "Per què no?". Perquè per a ell un Tió amb forma d'animal també és tradició, la que va iniciar el seu pare el 1977 i amb la que va créixer Nadal rere Nadal. Se'n diu Tió Ruc i és un ase fet de fusta amb un cos en forma de caixa. És, també, el que Llevat vol portar arreu de Catalunya en convertir-o en el producte estrella de la nova start-up d'El Morell (Tarragona).
Innovació i tradició
"El Tió necessita innovar-se", és el que va pensar Rafel Llevat quan va prendre la decisió de convertir en un negoci la idea del seu pare. I com que ell mateix es descriu com una persona "molt emprenedora", ràpidament va buscar els contactes per engegar-ho: un amic, enginyer de professió, que també és soci, i el suport financer de la família.
El Tió Ruc agrupa innovació i tradició en un sol producte. El primer, perquè converteix el tronc de tota la vida en un ase que es pot muntar i desmuntar fàcilment, i guardar després en la caixa de fusta que li fa de cos, on també s'hi deixen els regals. El segon, perquè representa un símbol català com ho és el ruc i perquè perpetua un dels moments que més esperen els nens per Nadal, "i fa front a les tradicions americanes que no deixen d'arribar", subratlla Llevat.
Aquest nou Tió, a més a més, és personalitzable: "Volem que cadascú se'l faci seu, igual que la gent té les seves mantes i bastons. La fusta ho permet, des d'envernissar fins a pintar i dibuixar".
Un producte únic i compromès amb l'entorn
El ruc és 100% reciclable. Només està fet de fusta de plantacions controlades, a excepció dels pocs cargols que duu per guardar-lo sense problemes. Aquest compromís és el que més mal de caps ha generat. Segons llevat, treballen amb "proveïdors especialitzats, tant per la fusta com per l'embalatge, i no és fàcil", com tampoc ho va ser trobar la fàbrica on produir-lo, on tot es fa amb energia solar.
Són exigències que el Tió Ruc es va marcar des del principi, ser ecològicament responsable, i que al final han fet incrementar el preu final: vora 60 euros. "Podria ser més econòmic", reconeix Llevat, "però caldria produir una quantitat més gran, i és arriscat fabricar molt i no vendre".
En aquest sentit destaca que van amb un tiratge "sobre la marxa". Després d'intentar una prevenda via Verkami sense èxit, han rebaixat les expectatives i encara no tenen definida la quantitat que ha de sortir de la fàbrica per aquest Nadal. "La gent es desperta més tard del que pensàvem i les compres es concentren en els 20 dies previs al 25 de desembre", diu Llevat. Per això, la seva solució ha sigut treure el mercat una edició limitada i numerada de prop de 100 unitats per veure com responen els compradors i anar més preparats de cara a les previsions de fabricació i venda del 2015.
Millorar la comercialització del Tió
Només una botiga de Reus tindrà en els seus estants el Tió Ruc. És l'únic punt de venda físic, però també és possible adquirir-lo per Internet escrivint un e-mail des de la pàgina web de l'empresa. "Fins i tot ens han demanat un tió per enviar-lo a Sao Paulo!", comenta el fundador de la start-up.
"Potser hem anat una mica tard", reconeix Llevat sobre la comercialització del producte, "però ens ho hem pres en el sentit de què és un test, un pas previ a una millor estratègia pel 2015". De fet, assegura que han complert l'objectiu principal, el de "treure el Tió al carrer i vendre'l", pel que tota l'etapa de crear el disseny definitiu, donar a conèixer la marca i consolidar-la està entre els objectius dels dos anys següents. I, per suposat, pensen a aprofitar que tenen entre mans un projecte escalable: "És un producte que té opcions de creixement si es fan altres animals, mides i complements".