• Muscàndia Magnum 2010: la mida sí que importa

Muscàndia Magnum 2010: la mida sí que importa

La proporció aire/vi en les ampolles d'un litre i mig és la meitat que en les normals i permet criances llargues, bo i mantenint la frescor

Muscàndia Magnum 2010
Muscàndia Magnum 2010
Joan Nebot
17 d'Abril de 2014 - 05:30
Act. 24 d'Abril de 2014 - 14:07

El punt més fort del cava és, sens dubte, la seva relació bona qualitat-preu. És molt difícil trobar vins d'una altra mena que per sota dels 15 euros l'ampolla ofereixin criances superiors als tres anys, amb la complexitat aromàtica i a la boca que això comporta. I de caves d'aquestes característiques i rang de preu n'hi ha un munt.

Ara bé, potser aquest fet és també la feblesa del cava: molts productes d'alta qualitat, a preus raonables, però amb poques diferències organolèptiques que els singularitzin. I és que dintre la DO Cava hi ha poc marge per a fer coses diferents, el mètode d'elaboració està totalment regulat: vins base que fan una segona fermentació a l'ampolla, amb només la possibilitat de fer una fermentació o criança del vi base en bóta per donar-li un caràcter diferent. Però tot i així, la posterior criança a l'ampolla amb els llevats, uniforma el resultat final.

Tampoc hi ha gaires varietats de raïm que permetin fer coses diferents: el macabeu, el xarel·lo i la parellada continuen -afortunadament- sent la trilogia de varietats amb la que s'elabora la immensa majoria de cupatges. Potser és per aquest motiu que últimament estan proliferant els caves etiquetats amb la tècnica de l'sleeve, una làmina de plàstic retràctil que recobreix l'ampolla i permet decoracions i coloraines que singularitzen l'ampolla a les prestatgeries dels comerços, carregades d'ampolles de marques diverses.

Un altre mètode per diferenciar-se és l'emprat per Muscàndia, un celler que va iniciar l'activitat el 2009 al centre de Sant Sadurní d'Anoia, que ha presentat aquest màgnum (ampolla d'1,5 litres) que destaca immediatament per la mida i l'estoig de fusta en què va presentat. Però la mida de l'envàs no és només un factor estètic, especialment en el cas dels caves, que fan la segona fermentació i tota la criança a l'ampolla.

La proporció aire/vi en les ampolles màgnum és la meitat que en les normals (el coll és igual que el de les ampolles de 3/4 de litre), així que l'oxidació és més baixa i permet criances llargues mantenint la frescor.

Aquest Muscàndia Màgnum de l'anyada 2010, amb un cupatge de 70% xarel·lo i 30% de macabeu, ja té més de 36 mesos d'ampolla, que han donat temps als llevats a descomposar-se (autòlisi) i per tant, d'aportar densitat i aromes al cava, i que el carbònic s'integri i faci una bombolla fina i persistent, i tot i això, mantenint la frescor de la fruita.

Les aromes són de llimona confitada, de pa calent i amb un lleu torrat final, i el tacte és dens i cremós. I si hi ha quatre persones a taula, garanteixo que l'ampolla es buida, així que, perquè no optar per la més grossa?

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi