Covid-19: El cigne negre que va accelerar la Transformació Digital?

Durant aquests dies, motivat per la crisi que estem vivint, ressorgeix el debat de si la Covid-19 és un exemple del Cigne Negre de Nassim Taleb. Un fet sobrevingut, inesperat, només predictible en retrospectiva, i amb un alt impacte a tots els nivells; econòmic, social, humà i geogràfic.

Per descomptat, a simple vista, la definició podria ajustar-se al que estem vivint cadascun de nosaltres, tant en la nostra esfera personal, com a professional.

Al llarg dels anys, he defensat en infinitat de fòrums, la importància de les TIC com a element clau, per a la millora de la competitivitat de les empreses. Probablement haja afirmat que el futur és de les TIC, més vegades de les que puga recordar. 

"Probablement haja afirmat que el futur és de les TIC més vegades de les que puga recordar" 

Però ha sigut ara, enfront d'aquest possible cigne negre, quan el futur s'ha fet present. Els que teníem a la nostra disposició la tecnologia, ens hem aferrat a ella com un salvavides, la qual cosa ens ha permés eixir a flotació davant tanta incertesa. I aquells que no la sentien com un hui i ara, que no trobaven el moment d'integrar-la en els seus processos, de sobte han vist en la necessitat virtut.

L'actualitat no ha fet més que accelerar el procés, ja ningú dubta que les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions són una eina imprescindible per a donar resposta als reptes de la indústria i de la societat. Ens trobem en una crisi global, sense precedents. Una situació que està transformant el món tal com el coneixíem. 

"L'actualitat no ha fet més que accelerar el procés, ja ningú dubta que les TIC són una eina imprescindible per a donar resposta als reptes de la indústria i de la societat"

Gràcies a la tecnologia és possible monitorar el que succeeix a les nostres fàbriques amb un sol clic. En l'àmbit educatiu es veu més de prop un futur amb una educació en la qual la tecnologia estiga en la proposta curricular i no sols com a eina. A nivell sanitari es comencen a fer els primers passos en la tele-assistència i l'ús de la tecnologia per a la predicció de malalties, o com a eina de suport per als facultatius.

Però, reprenent la metàfora de Taleb, la solució no es troba únicament a poder predir els cignes negres que ens puguen esdevindre, sinó a treballar la robustesa dels nostres processos, per a ser el menys vulnerable possible.

En aquest sentit, la transformació digital es converteix en el camí i la Intel·ligència Artificial, el Big Data Analytics, el Cloud Computing, els Bessons Digitals, o el Blockchain, les seues eines.

Potser no podem arribar a predir aqueixos cignes negres, però amb l'ajuda de les TIC podrem fer-los front.

Més informació
Young IT Girls, les noies TIC fan soroll
Les TIC crearan 900.000 llocs de feina fins al 2020
Com atraure el talent TIC?
Avui et destaquem
El més llegit