'No estamos locas, que sabemos lo que queremos'

El 19 de novembre se celebra el Dia de la Dona Emprenedora, una altra data que no hauríem de celebrar i que seguirem celebrant fins que soni tan absurd com celebrar el "Dia de l'Home Emprenedor" o el "Dia de l'Home". Evolucionem tan lentament que segueix sent necessari recordar el que és obvi.

Personalment, no m'agraden la discriminació positiva, les quotes… i així i tot, ho practico i assumeixo que és necessari quan la realitat demostra que no hi ha moltes més opcions o que és millor anar amb totes les opcions per aconseguir que evolucionem d'una vegada.

Fa cinc anys que dirigeixo Netmentora a Catalunya, una xarxa de líders d'empresa que fomenta el desenvolupament econòmic als territoris a través de la reciprocitat i de l'aprenentatge continu entre startups, pimes i corporates. Cinc anys parlant amb empresàries i emprenedores per sumar-les a la nostra xarxa. Cinc anys amb no més d'un 20% de dones a Netmentora.

No podem acompanyar les empreses que lideren el nostre futur si no ho fem des de la diversitat, des de la igualtat, comptant amb l'altre 50% de la població

El 2019, ens vam cansar de parlar i, amb empresàries i emprenedores (i també homes), vam crear dins Netmentora un grup per treballar proactivamente en el canvi que necessitem com a xarxa empresarial (i com a societat).

No podem acompanyar les empreses que lideren el nostre futur si no ho fem des de la diversitat, des de la igualtat, comptant amb l'altre 50% de la població. No podem seguir replicant models masculinitzats de lideratge; i no poso el focus en el lideratge masculí, el poso en la falta de dones en posicions de lideratge.

Sabem que el canvi passa per l'acció i ara és un dels nostres objectius prioritaris com a xarxa. D'aquests dos anys d'acció proactiva, he après a seguir treballant amb les desigualtats, però evitant normalitzar-les. He après que els biaixos de gènere existeixen, en homes i en dones. En el meu. Que els repliquem inconscientment i, per això, hem de visibilitzar-los, per canviar-los.

He après que em queda molt per aprender, que està tot dit i només ens queda fer

Parlar de feminisme segueix semblant un tabú al qual, amb sort, ens sumem de puntetes per no ser titllades de boges, histèriques o feminazis. He après que em queda molt per aprendre, que està tot dit i només ens queda fer. He après que no estamos locas, que sabemos lo que queremos.

Feliç Dia de la Dona Emprenedora i per molts menys.

Més informació
Superlativa Botanicals, medicina tradicional per i per a dones
El Congrés de Dones d’Empresa reivindica el paper de la dona en llocs directius
Avui et destaquem
El més llegit