Els fons Next Generation EU, una oportunitat per a l’economia real

Davant un escenari econòmic europeu que es preveu complex en els pròxims anys, els fons Next Generation EU són una gran oportunitat per a l’economia real, per a les micro, petites i mitjanes empreses que generen ocupació i riquesa i que, sens dubte, són el motor econòmic del nostre país. Les pimes han de trobar en aquests recursos una garantia per a la seva viabilitat i una possibilitat per a millorar la productivitat i la competitivitat.

Tot plegat només serà possible si s’accelera el desplegament dels fons, però no podem oblidar que en els darrers mesos ja s’ha evidenciat un cert alentiment en aquest sentit. Aquest ha de ser un dels grans reptes del nou govern de l’Estat, que davant el resultat de les eleccions generals del passat 23 de juliol augurem que no es configurarà de forma immediata.

Davant del risc que es puguin convocar nous comicis, des de PIMEC recordem que hi ha qüestions relacionades amb els fons europeus que cal tancar pròximament a Brussel·les, però que requereixen un compromís per part de l’executiu espanyol. Un compromís que difícilment es podrà assumir amb un marc polític marcat per la inestabilitat.

Amb els recursos provinents dels fons podrem atreure empreses i projectes estratègics. Aquest és el camí per afavorir el progrés de l’economia i del conjunt del país

Cal destacar, a més, que la Comissió Europea s’ha de pronunciar aquest mateix mes d’agost sobre la possible aprovació de l’addenda espanyola per al desplegament de les inversions. En cas que s’admeti, a més dels 7.700 milions d’euros de les transferències addicionals, els 84.000 milions d’euros en préstecs i els gairebé 2.600 milions d’euros del programa RePowerEU, Espanya tindrà la possibilitat de mobilitzar 90.000 milions d’euros del Pla de Recuperació fins a l’any 2026.

Més info: Pimec demana una millor col·laboració publicoprivada en el desplegament dels Next Generation

Així doncs, el correcte i àgil desplegament dels Fons Next Generation EU depèn en bona part de l’estabilitat política, que només es pot assolir a través de la configuració al més aviat possible d’un nou executiu fruit del diàleg i de les negociacions. Només així podrem avançar cap a la digitalització i apostar per la transició energètica, dues qüestions que són essencials per a sectors com l’industrial. I això no és tot. Amb els recursos provinents dels fons podrem atreure empreses i projectes estratègics. Aquest és el camí per afavorir el progrés de l’economia i del conjunt del país.

Més informació
Pimec valora negativament el repunt de preus
Pimec demana establir ajuts directes davant la sequera
Avui et destaquem
El més llegit